O Babišove pekárne sa zaujíma Brusel

Skrytá fúzia pekárskych podnikov Agrofertu na Slovensku je v hľadáčiku orgánov Európskej únie.

Agrofert mal pri nákupe pekární na Slovensku porušiť regulačnú legislatívu Európskej únie. S týmto podozrením údajne pracuje Európska komisia, ktorá tlačí na slovenský protimonopolný úrad, aby prešetril minulé expanzie skupiny Andreja Babiša na Slovensku.

Aj kvôli nim prebehli koncom tohtoročného júna dve inšpekcie. Podľa všetkého v budovách pekární Agrofertu. Aj keď úrad podľa zákona adresáta kontrol počas vyšetrovania zverejniť nesmie.

"Bežnou praxou Európskej komisie, ako aj iných zahraničných súťažných autorít je, že nezverejňujú identitu subjektov, ktorých sa inšpekcia dotkla," konštatuje pre Biztweet hovorkyňa Protimonopolného úradu Slovenskej republiky Adriana Olšavská.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

Ako dodáva, inšpekcia je jedným z vyšetrovacích nástrojov úradu. Prípad z konca júna je stále v štádiu šetrenia. Za utajené ovládnutie pekární môže Agrofert zaplatiť pokutu až 641 miliónov eur.

Vyšetrovanie koncentrácie českých pekární podľa popisu správy z inšpekcie súvisí s pokusom o nadobudnutie účasti v pekárňach zo skupiny United Bakeries. O tie usiloval Agrofert v roku 2011.

Ako dokumentuje publikácia Z Bureše Babišem, zámer holdingu Andreja Babiša vtedy narazil na odpor slovenského protimonopolného úradu. Slováci vec naťahovali a bolo zrejmé, že majú s vplyvom Agrofertu problém. Nakoniec v roku 2012 obchod zamietli.

Čítajte aj:

Babiša dohnalo Čapí hnízdo. Polícia žiada zbavenie imunity

Ivo Svoboda: Odsúdený český minister a čierne svedomie ČSSD

Nová kniha o Babišovi: Z Bureše Babišem je v predaji

Dva roky potom však Babiš dosiahol svoje. Cez firmy spriaznené s Agrofertom obišiel nariadenia úradov a získal hlavnú bratislavskú a žilinskú pekáreň. Žilinskú pekáreň Peza ovládla spoločnosť Arfos, v ktorej bol predsedom predstavenstva advokát Tomáš Šimonovič. Ten bol niekoľko rokov pracovníkom právnej kancelárie Vojtecha Agnera, člena vedenia Agrofertu a Babišovho dvorného advokáta.

Firmu Prvá Bratislavská Pekárenská, ktorá prevádzkovala najväčšie bratislavské pekárne, zase odkúpila malá poľnohospodárska spoločnosť Majetky. Už od decembra 2013 bol jej vlastníkom český Penam z holdingu Agrofert.

 

Tomáš Lemešani

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb