Ivo Svoboda: Odsúdený český minister a čierne svedomie ČSSD

Jediný český minister, ktorý skončil vo väzení, spojka s mafiou a strážca temných tajomstiev ČSSD. Zosnulý Ivo Svoboda uvrhol na obdobie privatizácie a Zemanovu vládu neodpustiteľný tieň.

Ivo Svoboda patril k postavám, ktoré boli k ponovembrovej politike priamo predurčené. Už za komunizmu vedel čo je biznis. Pôsobil na manažérskych pozíciách v spoločnosti Závod prístrojov a automatizácie Praha-Čakovice. Ku sklonku bývalého režimu pracoval pre maďarskú elektrotechnickú spoločnosť Videoton.

Patril k podnikavcom, ktorí vedeli aké možnosti prinesie kapitalizmus. A nechcel ostať bokom. Vedel, že sa k peniazom dostane najľahšie zo strany tých, ktorí ich budú rozdeľovať. A jeho neskoršia kariéra tento zištný prístup k politike len potvrdzoval.

Najbližší Ivo Svobodu dodnes tvrdia, že sa stal iba akousi obeťou divokých deväťdesiatych rokov a že na neho politickí partneri a mafia hodili všetko, čo ich ohrozovalo. Pri pohľade na fakty sa však táto prirodzená viera blízkych, zdá byť značne naivná.

Prvýkrát sa stal Svoboda poslancom Českej národnej rady hneď v roku 1990. Na sklonku tohto obdobia už v roku 1992 sedel na ministerstve financií. Obsadil pozíciu námestníka.

Jeho pozície a známosti z najvyššej politiky dokázal využiť v biznise. Ako politik začal podnikať v "ekonomickom poradenstve". Ako sa neskôr ukázalo, za týmto všeobecným popisom náplne práce sa skrývalo poradenstvo pre privatizantov a špekulantov ako sa dostať k štátnemu majetku.

Figuroval aj v niektorých spoločnostiach spájaných s kontroverznými biznismenmi, či mafiou. Pre ČSSD sa stal v tomto období jedným z najmocnejších mužov, ktorý však po čase významne ohrozil reputáciu strany.

Ako uvádza publikácia Z Burese Babišem, strana zháňala financie na fungovanie a provízie za ústretové kroky voči lobistom prostredníctvom firiem Tia a Zora Euro, do ktorých boli nastrčení ekonomickí manažéri ČSSD.

Sponzorské dary a pôžičky inkasovali vyššie uvedené firmy, odtiaľ potom v prípade potreby putovali na účty firmy Cieľ, ktorá vlastnila sídlo ČSSD - Lidový dům.

Z Bureše Babišem viete jednoduchým mailom objednať na adrese marketing@biztweet.eu

Spôsob financovania strany odhalil prípad pokusu o nájomnú vraždu. V marci 1999 nájomný vrah postrelil do hlavy a hrude oficiálneho majiteľa spoločnosti TIA Ivana Lhotského. Lhotský útok prežil, ale zostal invalidom (zomrel v roku 2016). Práve kvôli pokusu o jeho vraždu však vznikol policajný spis, v ktorom sa nachádza časť účtovníctva českej sociálnej demokracie.

Podľa magazínu Reportér je v účtovníctve sociálnej demokracie dar z daňového raja v Paname, ktorý odhalili až aktuálne uniknuté dokumenty spoločnosti Mossack Fonseca z takzvanej kauzy Panama Papers.

Išlo o dar od firmy Beltomate hodnoty päť miliónov korún. Beltomate založil v roku 1995 firmu Roland Schaer vo Švajčiarsku. Dnes firma patrí Ľubomírovi Šidalovi, blízkemu Andrejovi Babišovi.

Čítajte aj:

Králi privatizácie: Karol Martinka

Dušan Repák: Právnik s neobyčajnou mocou

Králi privatizácie: Peter Bisák

Beltomate darovala peniaze spoločnosti Zora Euro. Jej vlastníkom bol priamo Ivo Svoboda. Zo Zora Euro odišli peniaze spoločnosti Cieľ, ktorá financovala a vlastnila sídlo ČSSD.

Niekoľko indícií ukazovalo na to, že Svoboda priamo konštruoval mechanizmus, ako do sociálnej demokracie získavať čierne peniaze. Pomerne jednoduchú korupčnú sieť firiem však muselo schvaľovať aj širšie vedenie strany.

Svedčí o tom aj kontroverzný krok premiéra Miloša Zemana, ktorý Svobodu namočeného do korupcie, ale aj stykov s mafiu vymenoval v roku 1998 ministrom financií.

Z funkcie ministra bol ale čoskoro - v roku 1999 - odvolaný pre podozrenie z trestnej činnosti v predchádzajúcej dobe, keď pôsobil vo firme Liberta.

Roku 2005 ho pražský vrchný súd spoločne s jeho poradkyňou Barborou Snopková odsúdil za vytunelovanie tejto spoločnosti na päť rokov odňatia slobody. Trest si odpykával vo väzniciach Všehrdy a Odolov. V onom období začal mať zdravotné problémy, kvôli ktorým bol po troch rokoch z výkonu trestu podmienečne prepustený. Trpel Alzheimerovou chorobou a zomrel 23. februára 2017 v ústave. Jeho kolegyňa Snopková, ktorá je usvedčená tiež z dohadzovania provízií od mafie doteraz tvrdí, že je politickou obeťou a na štát mediálne i právne útočí.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope