Biztweet Exclusive: Ideológia a populizmus namiesto reforiem

Chýbajúce reformy, premrhaný potenciál aj problémy s transparentnosťou a korupciou. Marec 2020 ukázal niekoľko problémov, ktorým čelí Slovensko aj Česko.

 

Februárová vrcholiaca predvolebná kampaň pod Tatrami demaskovala podstatu pováh jednotlivých politických strán a hnutí. Smutným zistením je fakt, že gro z nich dáva na piedestál ideologické, či populistické témy so sociálnymi istotami. Na to najpodstatnejšie – chýbajúce reformy, podnikateľské prostredie a férovú diskusiu s občanmi tvoriacimi hodnoty zabúdajú.

Aj preto už Slovensko nepoužíva slogan z minulosti „tiger Európy“. Hlavne vinou zlého prijímania zákonov, nulovej reformnej snahy a slabej flexibility podmienok pre podnikateľské prostredie patrí krajina k byrokratickým negatívnym lídrom Európskej únie.

Absencia reformných snáh predražila prácu, znevýhodnila spoluprácu podnikateľského prostredia s vedeckým prostredím a znemožnila inovácie. Často aj pre netransparentné postupy pri rozdeľovaní peňazí, ktorým nasadil korunu exminister školstva Peter Plavčan a jeho premrhané rozdelenie dotácií na vedu.

Nielen Slovensko má problémy s populistickým prístupom politikov, ktorí reformnú snahu vymenili za marketing a rozdávanie sociálnych výhod. České vlády, ktoré ovládlo hnutie ANO Andreja Babiše stále nedokázali pripraviť penzijnú reformu. Reálne preto hrozí, že v horizonte blízkych desiatok rokov bude politický establishment nútený činiť radikálne znižovanie vyplácaných dôchodkov.

Biztweet Exclusive: Menej je niekedy viac

Biztweet Exclusive: December plný veľkých správ

Biztweet Exclusive: Nová legislatíva a príprava na horšie časy

Meškanie naberá aj prijímanie zákona na ochranu oznamovateľov trestnej činnosti. Absolútne bokom ostáva snaha opraviť pravidlá pre katastrálne úrady.

Aktuálne číslo Biztweet Exclusive sa venuje tiež fatálnym problémom stavebnej skupiny Metrostav, či histórii obchodov skupiny PPF Petra Kellnera a talianskej Generali. To aj omnoho viac nájdete v exkluzívnom zhrnutí toho najvýznamnejšieho z našeho webu.

Marcové číslo pre rok 2020 nájdete na tomto linku, alebo v našom eshope. Pred nákupom stačí podstúpiť rýchlu registráciu, kde nám postačuje váš email.