Slováci v minulom roku uzatvorili stávky vo výške až 21,36 miliardy eur

Slovenský hazardný priemysel aj naďalej dynamicky rastie. Môže za to predovšetkým popularita internetových kasín, ktorá kontinuálne stúpa už od schválenia aktuálneho zákona o hazardných hrách v roku 2019.

Vyplýva to z údajov zverejnených Úradom pre reguláciu hazardných hier (URHH), ktorý vykonáva dozor nad dodržiavaním spomínaného zákona.

Ako informoval generálny riaditeľ URHH Martin Bohoš, celková bilancia uzatvorených stávok na Slovensku dosiahla v roku 2023 výšku až 21,36 miliardy eur, pričom na výhrach bolo vyplatených 20,04 miliardy eur. Rozdiel medzi týmito dvoma údajmi vo výške 1,32 miliardy eur predstavuje jednak celkovú sumu, ktorú Slováci na stávkových hrách prehrali, a jednak tzv. Gross Gaming Revenue, teda „výťažok“ stávkových spoločností.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2022 sa suma výťažku zvýšila o 130 miliónov eur. Tento trend však rozhodne nie je iba rýdzo slovenskou špecialitou: „Hazard na Slovensku rastie, táto situácia nie je ničím výnimočná oproti okolitým krajinám,“ upresňuje Bohoš. Na druhej strane, istú výpovednú hodnotu má aj nedávna štúdia, podľa ktorej má Bratislava najviac kasín v prepočte na počet obyvateľov v celej Európe.

Regulovaný trh s hazardom prináša aj nezanedbateľné príspevky do štátneho rozpočtu. „Odvod do štátneho rozpočtu z hazardných hier za rok 2023 bol na úrovni viac ako 301 miliónov eur, čo medziročne predstavuje nárast odvodov do štátneho rozpočtu o viac ako 50 miliónov eur,“ uvádza sa v tlačovej správe URHH. Zaujímavé čísla priniesla aj analýza podielu jednotlivých segmentov na celkových stávkach, výhrach, výťažkoch či odvodoch. Vo všetkých ukazovateľoch kraľuje segment online kasín, ktorý sa na celkovej výške odvodov podieľal sumou 93 miliónov eur. Až za internetovými kasínami nasleduje segment kurzových stávok prevádzkovaných stávkovými kanceláriami s výškou odvodov 80,48 milióna eur. Do TOP 3 sa zmestili ešte aj klasické kamenné kasína, vďaka ktorým pritieklo do rozpočtu 61,9 milióna eur.

Veľmi zaujímavo vyznieva aj porovnanie spotrebiteľského správania naprieč jednotlivými segmentami. Analýza dát ukázala, že Slováci sa v čoraz vyššej miere presúvajú do online priestoru. Platí to aj pri kurzových stávkach – z ich celkového obnosu až 90 percent tvoria práve stávky uzatvorené cez internet. Naproti tomu fanúšikovia číselných lotérií ostávajú verní tradičnému spôsobu uzatvárania tipov v kamenných zberniach, online sa v tomto prípade uskutočňuje iba okolo 14 percent celkových stávok. Okrem konzervatívneho správania tejto skupiny zákazníkov sa na tom môže podieľať aj to, že slovenské online casina – až na niekoľko výnimiek – zatiaľ neponúkajú lotérie v online podobe.

Generálny riaditeľ URHH Bohoš sa na tlačovej konferencii úradu nevyhol ani pálčivým otázkam, ktoré aktuálne zamestnávajú kľúčovú inštitúciu vykonávajúcu dohľad nad hazardom na Slovensku. Bohoš poukázal na pomerne často sa vyskytujúci príklad z praxe, kedy si obce, ktoré taktiež oplývajú významnými právomocami v oblasti regulácie hazardu, neplnenia svoju oznamovaciu povinnosť voči URHH pri vydávaní všeobecne záväzných nariadení, čo má negatívny vplyv na priebeh licenčných konaní. Ďalej sa pristavil aj pri problematike prehnaného potláčania hazardu zo strany samospráv, ktoré však v konečnom dôsledku často vedie ku vzniku nelegálnych herní. O tomto trende svedčia aj čoraz početnejšie razie URHH voči takýmto prevádzkam, počas ktorých sa zabavujú ilegálne hracie prístroje, najmä tzv. kvízomaty či ťažbomaty. Príliš reštriktívny postup môže podľa Bohoša spôsobiť aj výpadky v príjmoch z odvodov.