Príbeh Dušana Kováčika, alebo kam až dosiahla korupcia na Slovensku

Významným bodom slovenskej histórie boja proti organizovanému zločinu bolo založenie Špeciálnej prokuratúry. Myšlienka vznikla pred rokom 2004 hlavne iniciatívou vtedajšieho ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a ďalších postáv Drzurindovej SDKÚ.

Kvôli regionálnym prepojeniam politikov, policajtov, prokurátorov a postáv z prostredia zločinu bolo cieľom hlavne zriadiť úrad, ktorý tieto prepojenia nebude mať. Preto vznikol vysoko autonómny mechanizmus Úradu Špeciálnej prokuratúry, ktorý v meste Pezinok izolovane riešil najzávažnejšie kriminálne prípady od mafiánskych skupín, vrážd až po významnú ekonomickú trestnú činnosť.

Štruktúru si napriek útokom neskorších vlád udržal a skutočne prinášal výsledky. Napriek tomu sa do neho infiltrovali postavy, ktoré s politickým požehnaním pomáhali vybrané kauzy zametať. Zrejme najvýraznejšou postavou tohto typu bol dlhoročný šéf úradu Dušan Kováčik.

Kováčik prešiel do štruktúry špeciálnej prokuratúry cez Vojenskú prokuratúru. Po jeho vymenovaní do pozície šéfa Úradu Špeciálnej prokuratúry sa neobjavovali závadové informácie, podozrivý bol iba jeho neskrývane blízky vzťah s predstaviteľmi strany Smer Roberta Fica, ktorý opakovane Kováčikove kvality vyzdvihoval. Niežeby to bolo nezákonné, predsa len však vyzdvihovanie podľa zákona nezávislého funkcionára zo strany Fica nebolo obvyklé.

V roku 2012 Denník SME upozornil na nezrovnalosti pri vzdelaní z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, kde Kováčik získal titul PhD. Kováčik obhajoval svoj doktorát zo sociálnej práce a na škole učil trestné právo. Svoj doktorandský výskum nechcel zverejniť a nezverejnila ho ani škola. V neskorších rokoch sa prevalilo, že škola niektorým známym postavám tituly predávala a nebola schopná doložiť ani dokumenty, na základe ktorých titul udelila. 

Počas výkonu svojej funkcie na čele Špeciálnej prokuratúry dozoroval Kováčik osobne viac ako 60 prípadov, ale prvú žalobu podal až v roku 2020. Aj preto sa mu prezývalo 60:0, alebo 61:0. či 62:0. Podobne pasívnu štatistiku nemal žiadny iný z 25 prokurátorov pracujúcich na úrade.

Čím viac sa prejavovala pasivita šéfa špeciálnej prokuratúry, tým viac sa do popredia dostávali podozrenia, či nejde o pasivitu systematickú a či nie je úlohou Dušana Kováčika iba prípady zametať. Tento dojem umocňovali postupy Kováčika, ktorý so svojou právomocou aktívne sťahoval spisy podriadených prokurátorov k sebe. Do vybraných prípadov zasahoval, alebo si ich priamo prevzal.

Čítajte aj:

Hra o elektrinu. Ako sa privatizovali Slovenské elektrárne

Kontakty, biznis, ale aj nábor agentov. Kto z českej a slovenskej elity študoval na MGIMO?

Hnedé deväťdesiatky. Ako nenávisť voči menšinám pomohla korupcii

Jedným z nich bola kauza Ladislava Bašternáka - daňového podvodníka, ktorý mal blízko k špičkám strany Smer a s niektorými z nich dokonca podnikal. Kováčik dozoroval aj kauzu Gorila. Akým kľúčom si kauzy vyberá a prečo ani u jednej z nich nikdy nepodal žalobu, nekomentoval.

Napriek pasivite bol Kováčik mnohokrát predstaviteľmi strany Smer chválený a vyzdvihovaný. Vďaka bola prejavená aj na výplatnici – ako zverejnila Transparency International, za rok 2019 získal Kováčik 13. a 14. plat plus dve mimoriadne prémie 8500 eur. Celkovo tak legálne inkasoval ročný plat 104795 eur čo bolo viac, než bral napríklad premiér.

Bohužiaľ však nešlo o jediné príjmy Dušana Kováčika. Ten svoj luxusný život financoval aj braním úplatkov. Ako ukázalo neskoršie vyšetrovanie, za odplatu vynášal informácie zo spisov, alebo prípady zámerne potápal. Do doby písania týchto riadkov sa na súde preukázala jeho spolupráca s mafiánskym klanom takáčovcov. Dopadá naň však podozrenie u viacerých aktívnych prípadov.

Koncom októbra 2020 bol zadržaný Národnou kriminálnou agentúrou a obvinený zo „zločinu prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločinnej skupiny a z pokračujúceho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej“. Najvyšší súd v roku 2022 Kováčikovi vymeral trest 8 rokov odňatia slobody a peňažný trest 100000 eur. Obvinenému sa podarilo preukázať prijatie úplatku 50-tisíc eur za intervenciu v prospech bossa takáčovcov.

Ako už bolo uvedené Kováčik je podozrievaný z toho, že podobné zákazky vybavoval systematicky v prospech viacerých postáv biznisu, politiky a organizovaného zločinu. Ficova štvrtá vláda v roku 2023 sa mu pokúša pomôcť rušením inštitúcií, spochybňovaním svedkov, vyšetrovateľov a zmenami trestného zákonníka tak, aby sa niektoré skutky premlčali, prípadne, aby sa na nich vzťahoval nižší trest. Robert Fico chodil na Kováčikove pojednávanie na súde, kde hlasno narúšal jednanie a vykrikoval, že ide o politického väzňa.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb