Hnedé deväťdesiatky. Ako nenávisť voči menšinám pomohla korupcii

Jedným z fenoménov začiatku deväťdesiatych rokov na Slovensku bol aj výrazný rast extrémizmu.

Časťou populácie bol považovaný za protipól komunizmu, a preto bol ticho tolerovaný. Ďalšia časť populácie pochopila slobodu ako neobmedzené možnosti prejavovať nenávisť voči menšinám a všetko bolo priživené politickou rétorikou. 

Nielen nacionalistická Slovenská národná strana a ďalšie neskrývane ultrapravicové extrémistické subjekty hecovali populáciu voči maďarskej menšine a Rómom. Na popularite nenávisti sa viezol aj samotný Vladimír Mečiar. Nielen preto bol zdanlivo sociologický problém tiež problémom z hľadiska korupcie.

Nacionalizmus až extrémizmus pomáhal Mečiarovi dostať sa k moci a udržiavať pri živote mohutný korupčný režim. Odvracanie pozornosti od neustáleho rozoberania štátneho majetku ľuďmi z jeho okolia prekrýval emóciami, ktoré mocne povzbudzoval. 

Už od roku 1993 sa nevyhýbal útokom voči českým politikom. Ešte výraznejšie však priživoval zášť voči maďarskej a rómskej menšine. Od začiatku vládnutia pristupoval k presadzovaniu zákazu používania maďarského jazyka v školách (tento zákaz sa podarilo prelomiť až v roku 2008 – až odvtedy je v učebniciach povolené aj používanie historických maďarských názvov miest, obcí, či maďarských mien). Keď rodičia maďarsky hovoriacich detí protestovali proti diskriminačným tendenciám Mečiarových vlád, označoval ich za extrémistov. 

Mečiar tiež spustil niekoľko nacionalistických tradícií, ako zapaľovanie „vatier zvrchovanosti“. Na tomto nacionalistickom geste sa v ďalších obdobiach formovala neonacistická komunita okolo Mariana Kotlebu, ale k zapaľovaniu vatry zvrchovanosti pristupovali aj Robert Fico a členovia jeho vlád.

Čítajte aj:

Finančníci na titulke alebo ako sa porcoval československý diétny mediálny koláč

Príbeh veľkého spojenia alebo ako finančníci z oboch strán rieky Moravy ovládli energetiku

Havel zlikvidoval slovenský zbrojársky priemysel. Smer opakuje známy nacionalistický mýtus

Pri vertikálnom pohľade bola mocenská štruktúra extrémizmu rozšírená do všetkých vrstiev spoločnosti. Sympatie k neonacizmu prejavovali tak pouliční vandali, ako aj známe osobnosti, či politici. Mnoho zo slovenských mafiánskych skupín verbovalo „pešiakov“ práve medzi pravicovými extrémistami. Podobne však postupovali aj bezpečnostné zložky. Medzinárodná organizácia a neziskový sektor pritom bili na poplach, že práve preto dochádzalo k mohutnému rastu počtu napadnutí občanov z dôvodu nenávisti k inej rase, či národnosti.

V praxi to totiž vyzeralo tak, že nejeden prípad napadnutia neonacistom pridelil miestny policajný riaditeľ sympatizujúci s extrémizmom ďalšiemu neonacistovi iba v radoch polície. Aj keď sa výnimočne prípad dostal na súd, neraz na stôl ďalšieho sympatizanta, ktorý navyše využíval v danej oblasti úplne nepripravenú legislatívu. Neraz to vedeli využívať aj zločinecké skupiny, ktoré spätosť s mocenskými štruktúrami využili pri útokoch na rómske, albánske, či maďarské chápadlá organizovaného zločinu na slovenskom území. 

Zjednodušene možno povedať, že keď v meste ako Bratislava, či Košice dochádzalo k niekoľkým nenávistným útokom týždenne, bolo do tejto často nevyšetrovanej masy prípadov ľahké skryť aj mafiánske vybavovanie účtov.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb