Príbeh veľkého spojenia alebo ako finančníci z oboch strán rieky Moravy ovládli energetiku

Na pozadí diania obdobia, kedy sa na Slovensku k moci dostal prvýkrát Robert Fico a v Česku vládla ODS, dochádzalo tiež k významnému prepojeniu silných finančných skupín s cieľom ovládnuť energetický sektor v regióne. Išlo o spojenie síl skupín PPF Petra Kellnera a J&T.

Podľa všetkého išlo hlavne o myšlienku Křetínskeho, ktorý chcel významne rozvíjať aktivity v energetike. Významným hráčom projektu však bol aj Patrik Tkáč. Ten sa už neskrývane v médiách chválil tým, že má vplyv na rozhodovanie Ficovej garnitúry na Slovensku. Práve slovenské plány na predaj významných slovenských aktív v energetike boli atraktívnym sústom, na ktoré chcela skupina v prvých rokoch existencie zacieliť.

V roku 2009 tak vznikol Energetický a priemyselný holding (EPH). Zatiaľ čo akcionári z J&T mali na starosti najmä samotné obchodné aktivity, PPF zaštiťovala veľkú časť financovania týchto projektov.

Hlavným cieľom finančníkov bolo ovládnutie Slovenského plynárenského priemyslu. Riadený predaj menšieho balíka podniku pripravovala Ficova vláda niekoľko rokov. Vo finále získali 49-percentný balík plynárenskej firmy akcionári J&T. Štát si síce ponechal malú majoritu, prakticky všetky zárobkové podniky však posunul súkromníkovi.

Čítajte aj:

MSD, Interblue a nadnárodné peňazovody

Havel zlikvidoval slovenský zbrojársky priemysel. Smer opakuje známy nacionalistický mýtus

Začiatok slovenskej mýtnej ságy. Ako sa zrodil stroj na miliardy

Kritiku vyvolalo aj odhalenie, že na vládnom materiáli na schválenie projektu, kde sa určovali akcionárske vzťahy, ale aj napríklad cena transakcie, bola hlavička J&T Investment Advisors. Vláda teda projekt pripravovala podľa parametrov pripravených kupujúcim. Druhá Ficova vláda v roku 2013 však tieto tvrdenia rozporovala a tento škandál pohodlne ustála.

V ďalších rokoch sa EPH dostala aj k ďalším hodnotným aktívam Slovenských elektrární, ťažobnej firme Nafta, či zásobníkom plynu. Obchod s plynom na Slovensku, teda tranzitnej krajine prepájajúcej východnú Európu so zvyškom kontinentálnych odberateľov priniesol skupine mohutné zisky. 

V Česku skupina ovládla okrem dôležitých obchodných firiem v plynárenstve, či zásobníkov plynu aj niekoľko zaujímavých podnikov v oblasti teplárenstva.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb