Havel zlikvidoval slovenský zbrojársky priemysel. Smer opakuje známy nacionalistický mýtus

Slovenskí vládni predstavitelia vrátane šéfa diplomacie za Smer verejne opakujú nacionalistický mýtus o tom ako Václav Havel zlikvidoval slovenský zbrojársky priemysel. Staré vášne oživujú v celoplošných médiách a na sociálnych sieťach. Ako to bolo s delením československého zbrojárskeho priemyslu v skutočnosti?

Zánik Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sprevádzali aj spory týkajúce sa delenia spoločného majetku. Časť slovenskej nacionalisticky orientovanej politickej reprezentácie už pred rozpadom spoločného štátu opakovala tvrdenie o tom, že slovenská životná úroveň a ekonomika trpia politickým prístupom centrálneho riadenia z Prahy. 

Napriek faktu, že mnoho z odvetví malo svoje sídla dané historicky (napríklad české priemyselné odvetvia vytvorené už počas prvej republiky), a tomu, že sa finančné zdroje prirodzene sústredili do väčších miest a najmä hlavného mesta, kritika tvrdila, že Slovensko pod českým vedením prichádzalo o prirodzené a oprávnené nároky.

Tento druh politiky mohutne rezonoval aj v občianskej spoločnosti, dôsledkom čoho vznikal silný tlak na to, aby formujúca sa slovenská samostatná politická reprezentácia bojovala o čo najväčší presun spoločného majetku pod Tatry. Nehľadiac na to, že už za bývalého režimu po podobnom tlaku federácia presunula niekoľko dôležitých podnikov a inštitúcií na Slovensko, vznikali súboje o kľúčové štátne podniky, ktoré považovali za svoje oba novo sa formujúce štáty.

Zrejme najzreteľnejším príkladom je boj o to, komu patria preslávené československé zbrojárske výroby. Slovenský mýtus o tom, že ich o zbrojárske dominanty pripravila Praha fungujú v dezinformačných nacionalistických kruhoch dodnes. Najčastejšie sa problémy a krachy slovenských zbrojárskych firiem, alebo odsun výroby do Česka pripisuje rozhodnutiam Václava Havla, ktorý bol na začiatku deväťdesiatych rokov na Slovensku mnohými nenávidený. V skutočnosti však rozhodnutie vedúce k redukcii zbrojárskeho priemyslu na Slovensku padlo ešte pred Nežnou revolúciou.

Čítajte aj:

Začiatok slovenskej mýtnej ságy. Ako sa zrodil stroj na miliardy

Široký, Majský, Kožený, Vostrý. Nebankovky boli fenoménom regiónu

Nástup Mikuláša Dzurindu. História vzostupu mena, ktoré porazilo Mečiara

Závody ťažkého strojárstva v Martine patrili za socializmu k molochom zbrojárskeho priemyslu aj vo svetovom meradle a zamestnávali až 15 tisíc robotníkov. Mnoho z nich malo špecializované vzdelanie, vďaka čomu závody pomáhali rozvíjať aj kvalifikovanú strednú vrstvu populácie. Problémom však bola orientácia výroby – primárne zameraná na výrobu tankov. 

Za socializmu boli tieto tanky dodávané najmä do arabských krajín, ktoré však nedodržiavali dohody a často za dodaný tovar neplatili. Práve preto padlo okolo roku 1987 rozhodnutie, že namiesto zbrojárskeho výrobného profilu bude podnik hľadať nové možnosti výroby, po ktorej je dopyt. Za krátky čas však nedošlo k ničomu, čo by vývoj zmenilo, a tak po nástupe kapitalizmu došlo k hromadnému prepúšťaniu. 

Zvyšky výrobných štruktúr a majetku podniku si začali deliť známi podnikatelia spriaznení s politikmi, často iba so zámerom rozpredať čo v podniku zostalo. Viedlo to prirodzene k ďalším krachom a úpadku.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP