Finančníci na titulke alebo ako sa porcoval československý diétny mediálny koláč

V českých aj slovenských médiách pretrvávala kríza klesajúcich nákladov a pomalej transformácie na nové digitálne formy predplatného, či iných zdrojov príjmov. Tento stav využili známi finančníci, ktorí za prívetivých podmienok vstupovali do známych mediálnych domov.

Aj keď to minimálne zo začiatku napospol popierali, médiá chápali ako nástroj na ovplyvňovanie verejnej mienky, vplyvu na politiku, či páku v konkurenčnom boji.

Jedným z priekopníkov podnikania v médiách bol miliardár Ivan Zach. Až po rokoch sa ukázalo, že TV Prima nepriamo ovládal už od roku 2009. Ako mediálny veľkopodnikateľ uspel aj Jaromír Soukup, ktorý svoje mediálne a marketingové aktivity rozšíril v roku 2000 o vydavateľstve Empresa Media a v roku 2012 Televíziu Barrandov.

Hoci je všeobecne za najvýraznejší krok v oligarchizácii médií považovaná veľká akvizícia zo strany Andreja Babiša, prvým výrazným ťahom na mediálnom poli boli obchodné nájazdy Zdeňka Bakalu. Ten sa najprv chopil spoluvlastníckeho podielu v Respekte a v čase vrcholiacej finančnej krízy v roku 2009 využil situáciu - za zhruba dve miliardy korún kúpil vydavateľstvo Economia. 

Bakala síce nemal politické ambície, ale mediálna scéna týmto ťahom čelila veľkej skúške. Bakalovo renomé bolo kvôli kauze bytov OKD v ohrození a množstvu titulov Economie sa prirodzene muselo témam týkajúcim sa Bakalovho biznisu venovať.

Bakala však nebol sám, komu v danom období zachutili akvizície na mediálnom trhu. Aj keď skryto, ale neskôr priznane tam pôsobil napríklad kontroverzný miliardár František Savov. Vlastnil vydavateľstvo Mladá fronta vydávajúci niekoľko ekonomických a odborných titulov ako Týždenník Euro, či E15. Časť médií neskôr predal ďalšiemu miliardárovi Danielovi Křetínskemu.

Ten sa k mediálnym oligarchom pridal v roku 2013 nákupom vydavateľstva Ringier SR, ktoré premenoval na Czech News Center. České mediálne aktivity rozvíjal aj v ďalších rokoch a expandoval do zahraničia.

Čítajte aj:

Príbeh veľkého spojenia alebo ako finančníci z oboch strán rieky Moravy ovládli energetiku

MSD, Interblue a nadnárodné peňazovody

Havel zlikvidoval slovenský zbrojársky priemysel. Smer opakuje známy nacionalistický mýtus

Najväčší ohlas vyvolala akvizícia vydavateľstva Mafra Andrejom Babišom v roku 2013. Nastupujúci politik s masívnym marketingom síce hovoril nevierohodné floskule o tom, že médiá nakupuje ako koníček, alebo že ani sám presne nevie prečo, už čoskoro boli zrejmé jeho snahy o ovplyvňovanie obsahu kľúčových médií tohto mediálneho domu. 

Na protest z jeho titulov odišli desiatky novinárov, čo podnietilo vznik novej nezávislej scény a definitívne prepísalo mapu českých médií. Po rokoch v politike však veľkú časť mediálneho impéria prepustil ďalšiemu kontroverznému miliardárovi Radovanovi Vítkovi. Babiš sa ďalej koncentruje najmä na bulvárne médiá a kampane na sociálnych sieťach.

Mediálny trh podľa vzoru predchodcov saturovala v ďalších rokoch aj skupina Penta. Tá sa však sústredila hlavne na slovenské médiá, kde je tiež známych niekoľko prípadov, kedy sa vlastné tituly snažili využiť na presadzovanie vlastného vplyvu na verejnú mienku.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb