Salmanovci: Ruská škvrna, ktorej sa nikto nezbavil

Daňové podvody, ozbrojené vyhrážanie, prestrelka, podozrenie z objednávky vraždy aj fyzické potýčky. Ruská rodina Salmanovcov prežila slovenskú konkurenciu a pokúša sa začleniť medzi legálnych podnikateľov.

Tomu aspoň nasvedčovali obchodné kroky, ktoré otec Sergej a syn Alexandr začali pred pár rokmi činiť. K očisteniu mena im ochotne pomáhal aj slovenský bulvár, ktorý ako to rád robieva vykresľuje nebezpečných zločincov ako úspešných podnikateľov.

Sergej Salmanov s manželkou Ninou a synom Alexandrom prišiel na Slovensku v čase rúcania bývalého režimu. Hneď po nástupe kapitalizmu začali podnikať v nejasnom nákupe a predaji nehnuteľností i tovaru.

Veľmi skoro počet firiem, ktoré vlastnili narastal. Často s neznámou činnosťou a sídlom v daňových rajoch založili cez 20 firiem.

Niektoré z biznisov vyzerali legálne a darilo sa im. Napríklad ich spoločnosť NASK istý čas ovládala známy liehovar, ktorý vyrába napríklad Carat Vodku Premium. Či firmu stále držia v rukách nie je známe. V obchodnom registri je vidieť na štatutárnych pozíciach ďalších ruských občanov.

Častejšie však rodina podnikala na hrane zákona, alebo za ňou. Salmanovovcom napríklad v roku 2004 zhabali colníci alkohol s falošnými kolkami. Firma NASK, ktorej fľaše zhabali dodnes nebola za falošné kolky potrestaná. Naopak Salmanovci uspeli so sťažnosťou na Ústavnom súde a dodnes hrozí, že za zhabanie falošných kolkovaných fliaš bude platiť štát. Údajný ušlý zisk je podľa Salmanovcov až 30 miliónov eur.

Sergej s Alexandrom Salmanovom sa pokúšali ovládnuť aj známu spoločnosť AB Kozmetika. Behom konkurzného konania firmy sa im podarulo získať niektoré značky firmy a dokonca spustiť výrobu. Šéfom firmy, v ktorej boli tichými spoločníkmi bol poslanec Smeru Daniel Duchoň.

Čítajte aj:

Východniarsky politický biznismen Igor Sidor

Piťovci 2: nezodpovedané otázky západoslovenskej mafie

Dušan Borženský: Zdvihnutý varovný prst z Holubovej éry

Dušan Repák: Právnik s neobyčajnou mocou

Práve pre AB Kozmetiku sa Salmanovci dostali do sporu s Ľubomírom Somorovským. Bývalý obchodný partner ich z podniku začal vytláčať čo viedlo až k prestrelke na bratislavskej ulici pred hotelom Kempinski. Polícia streľbu vyšetrila ako výtržníctvo. Spory mafiánov napokon firmu definitívne položili.

So sporom medzi Somorovským a Salmanovcami zrejme súvisí aj vražda právničky Ľubice Kolesárovej. Mala vystupovať ako svedkyňa, ktorá by v súdnom spore Salmanovcom priťažila. Somorovský ich hneď v médiách označil za objednávateľov vraždy.

Somorovský nakoniec Salmanovcov za mreže dostal. Získal známe video, na ktorom si za úplatok vybavili na daňovom úrade vyplatenie neoprávneného nadmerného odpočtu DPH. Uplatená daniarska zo Šamorína dostala trest 40 mesiacov nepodmienečne a pokutu 10 tisíc eur.

Podnikatelia Salmanovovci si v apríli 2015 na Najvyššom súde vypočuli právoplatný rozsudok, ktorým ich súd uznal vinných z podplácania. Sergej dostal trest sedem rokov, jeho syn Alexander šesťročný trest vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Obaja sa však pre dobré správanie dostali na slobodu už po pár mesiacoch. Kriminálnici preto pokračujú v činnosti.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb