Východniarsky politický biznismen Igor Sidor

Dlhoročný vrcholový aj regionálny politik Igor Sidor obchoduje s Vadalovcami a získaval zakázky od Trebuľu aj Rašiho. Akú má spojka biznisu s politikou históriu?

Známosti, obchody a politika. Kariéra východoslovenského podnikateľa Igora Sidora naštartovala hneď po páde bývalého režimu. Rodák z Michaloviec začal podnikať v dovtedy nie príliš lukratívnom sektore.

Založil živnosť, potom aj firmu V.O.D.S., ktorá sa zameriava na odpadové hospodárstvo, druhotné suroviny a environmentálne činnosti. Ukázalo sa to ako správny krok. Spravovanie odpadov sa stalo lukratívnym sieťovým odvetvím. Firmu aj Sidora posunulo k verejným zakázkam a pre jeho existenciu nevyhnutným známostiam. Tie živil a živí napríklad aj sponzoringom hokeja, či basketbalu.

Dostali ho až do vrcholovej politiky. Po kľučkovaní medzi viacerými subjektmi na chvíľu pristál v strane ANO Pavla Ruska. V kontroverznom subjekte sa napokon dostal až na pozíciu tieňového ministra životného prostredia. Ako nominant strany dokonca riadil Recyklačný fond, čo sa mu vzhľadom k jeho podnikateľskému zameraniu mimoriadne hodilo. Behom funkčného obdobia stihol na projekty vlastnej firmy uvoľniť cez sto miliónov slovenských korún. Jeho žiarivej kariére tak zabránili iba mohutné korupčné škandály strany, ktoré viedli k jej rýchlemu zániku.

Igor Sidor je známy tým, že nemá jednoznačné politické presvedčenie. Dokáže sa dohodnúť s každým, kto mu na oplátku niečo ponúkne. Dokazoval to podporou KDH, Smeru, ale aj Mostu-Híd.

Práve v poslednej menovanej strane však zažil svoj vrchol. Politický aj biznisový. Tesne po vzniku strany ho s jej vedením zoznámil jeden z obchodných partnerov – Rudolf Chmel, ktorý Most ako stranu pre odpadlíkov z SDKÚ a SMK pomáhal zakladať.

Prešlo doslova pár mesiacov a zo Sidora bol člen regionálneho vedenia Mostu. Samotný podnikateľ potom viedol krajskú zložku. Za raketovým štartom kariéry v Moste vraj stáli masívne financie do predvolebnej kampane. Pre stranu mohli byť výhodné aj kontakty Igora Sidora na vplyvných členov košického Smeru. Favorit volieb by po nich mohol stáť na strane Mostu, čo sa napokon potvrdilo.

Blízky obchodný spolupracovník Sidora Vladimír Švigár podnikal s poslancom za Smer Jozefom Burianom. V tej istej spoločnosti pôsobil ďalší politik Mostu Vladimír Vágási. Ďalšie obchodné kontakty spájajú Sidora s Pavlom Paškom, Richardom Rašim aj Zdenkom Trebuľom, všetci zo Smeru.

Poslanec Mostu napokon v parlamente behom Radičovej vlády patril ku kritikom pravicovej politiky. Vrátil sa preto do Košíc a zase na stranu ľavice. Ešte ako poslanec Mostu bol podozrievaný z kupovania hlasov rómskeho obyvateľstva aj pre kandidátov Smeru.

Čítajte aj:

Jozef Kubů: Elitný agent v službách Babiša

Králi privatizácie: Tomáš Ježek

Americký sen po československy. Ako sa zrodil oligarcha Babiš

V roku 2017 založil Sidor stranu Šport do Košíc a na východ. Kandidovala a dostala sa do krajského zastupiteľstva, no na Sidora uvrhla nemilé podozrenia z obchodu s talianskými rodinami, ktoré sú médiami a vyšetrovateľmi podozrievané z možnej účasti na vražde novinára Jána Kuciaka so snúbenicou.

Podľa mnohých svedectiev sa práve jeden z podozrivých – taliansky podnikateľ Antonino Vadala prezentoval ako majiteľ Sidorovej strany. Za konkurenčnými poslancami s tým chodil a dohadoval partnerstvá.

Sidor toto spojenie odmieta. Nedokázal však vysvetliť prečo na kandidátke jeho strany figuruje napríklad obchodný partner, právnik a zamestnanec Vadalu Marek Švingál. Ukázalo sa, že Sidor s Vadalom plánoval aj developerský projekt a istá Vadalova firma mala v budove Sidora aj prenajaté kancelárie.

Igor Sidor figuruje v desiatich spoločnostiach. Okrem súkromných dohliada aj na chod košických mestských, či krajských firiem. 

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb