Jozef Kubů: Elitný agent v službách Babiša

Tajný policajt, špión a neskôr vzorný zamestnanec Agrofertu, skončil až v štruktúrach hnutia ANO Andreja Babiša. Ukážka z knihy Z Bureša Babišom.

Solitér, ktorý odviedol dobrú robotu pre holding najmä v deväťdesiatych rokoch. Potom sa na roky odmlčal, aby vyšiel na svetlo sveta opäť po boku Andreja Babiša v politike. Taký je ďalší kľúčový spolupracovník Josef Kubů, ktorého, rovnako ako rad ľudí z okolia oligarchu, preslávila aj činnosť za bývalého režimu.

Pôvodom Slovák, ktorý sa presťahoval do Znojma, vstúpil do komunistickej strany ešte ako študent. Do socialistickej ekonomiky vstúpil ako úradník v Štátnej banke československej.

Veľmi užitočné skúsenosti začal zbierať počiatkom sedemdesiatych rokov, kedy nastúpil do komunistickej hospodárskej kriminálky v Znojme.

Koncom roku 1975 bo zamestnaný ako tajný policajt v rozviedke ŠtB. Behom jeho dlhoročnej rozviedkovej praxe sa zameriaval najmä na zbieranie informácií o tajnej činnosti agentov pôsobiacich v Nemecku. Od roku 1979 pôsobil Jozef Kubů ako diplomat v Berlíne aj Viedni.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu. K dispozícii je aj slovenská verzia Z Bureša Babišom.

O dôležitosti činnosti tajného agenta a diplomata svedčí rad zväzkov v Archíve bezpečnostných zložiek. Podľa charakteru informácií – rozpočty rakúskych bezpečnostných zložiek alebo politické hnutie emigrantov – je zrejmé, že išlo o elitného agenta.

V roku 1985 sa Kubů vrátil do Československa, kde bol zástupcom náčelníka 37. odboru rozviedky SNB. Aj naďalej mu, vďaka skúsenostiam, „pripadla“ práca týkajúca sa diania v Rakúsku a Nemecku.

Čítajte aj:

Z Bureša Babišom. Slovenská verzia v obchodoch

Z Bureša Babišom: Ivan Propper

Z Bureša Babišom: Pot a krv okolo Unipetrol

V roku 1989 bol agent vyslaný na zdokonaľovací kurz do Moskvy. Odtiaľ sa roku 1991 vrátil domov, keď pôsobil v bývalom podniku zahraničného obchodu Kovospol. Zrejme v tomto období sa zoznámil s Andrejom Babišom.

Spoluprácu naviazali, keď bol Jozef Kubů prokuristom v spoločnosti Agropol. V roku 1996 už túto funkciu vykonával v Agroferte. Týždenník Euro naznačil, že sa ešte z dôb v ŠtB poznal s ďalším Babišovým partnerom Liborom Širokým. Dnešný predseda dozornej rady dlho zastupoval tajomného švajčiarskeho investora O.F.I. Podľa Eura mal Babiš dlho využívať najmä skúseností Jozefa Kubů z Rakúska a Nemecka.

Po roku 2002 sa na čas odmlčal a pôsobil ako advokát. Po Babišovom boku sa opäť objavil po jeho vstupe do politiky. V roku 2014 Mladá fronta Dnes zverejnila správu o tom, že ako špičkový člen pražského ANO jednal o zrušení bunky na Prahe 1. Hovorkyňa politického hnutia ho ale v reakcii na článok označila za radového člena.

 

Ukážka Z Bureša Babišom, Tomáš Lemešani