Kontakty, biznis, ale aj nábor agentov. Kto z českej a slovenskej elity študoval na MGIMO?

Moskovský inštitút medzinárodných vzťahov (MGIMO) bol pred pádom komunizmu a tesne po ňom alma mater mnohých postáv, ktoré prevzali opraty politiky, či biznisu v Česku a na Slovensku.

K fenoménom obdobia rozpadu Československa patrí okrem návratu mnohých manažérov podnikov zahraničného obchodu zo svojich zahraničných pozícií, aj návrat elitných manažérov vzdelaných na ruských školách. Mnohí patrili k elite, alebo išlo o rodinných príslušníkov prominentov režimu.

Zrejme najznámejší sú absolventi Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO). Išlo o vysoko kvalifikované štúdium, ktoré študentom neponúkalo iba jazyky, základy ekonomických vied, či diplomatické učenie, ale aj znalosti z oblasti špionáže. Veľká časť študijného programu bola podobná školeniam, ktoré absolvujú príslušníci tajných služieb.

Takéto základy špionáže vďaka štúdiu na MGIMO získali napríklad kľúčové postavy skupiny Penta Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin a Marek Dospiva. Na inštitúte študovali aj ekonóm Peter Chrenko, ktorý sa v neskorších rokoch stal partnerom známej finančnej poradenskej skupiny a námestníkom na ministerstve financií v Česku, podnikateľ Miloš Červenka, eurokomisár Štefan Füle, bratislavský boss Miroslav Sýkora, či slovenskí ministri zahraničia Eduard Kukan, Ján Kubiš a Miroslav Lajčák.

Čítajte aj:

Hnedé deväťdesiatky. Ako nenávisť voči menšinám pomohla korupcii

Ropa, zlato a dolár rastú. Ovplyvňuje to infláciu aj výhľad na znižovanie úrokových sadzieb

Finančníci na titulke alebo ako sa porcoval československý diétny mediálny koláč

Na ruskom veľvyslanectve v Prahe sa každý rok konajú absolventské večierky MGIMO, na ktoré jazdí pravidelne zhruba 300 osôb. Je pritom známe, že nielen MGIMO, ale aj ďalšie spojenie zahraničných absolventov a manažérov využívali ruské tajné služby, ktoré v týchto kruhoch verbovali spolupracovníkov, či agentov.

V Moskve dlho pôsobil aj kontroverzný podnikateľ a dlhoročný poradca Miloša Zemana Martin Nejedlý.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb