Ošiaľ okolo AI môže deštruovať akcie technologických firiem. Hovorí anti hedge investor

Iracionálne vzrušenie okolo umelej inteligencie poškodí technologické akcie, hovorí jeden z kľúčových trendových investorov.

Pre technologické akcie a ETF fondy prichádzajú ťažké časy, Atypický názor vyslovil Steven Jon Kaplan, výkonný riaditeľ blogu True Contrarian. Nie je ale osamotený, množia sa hlasy o tom, že trendy marketing okolo AI technológií nafukuje novú bublinu a prehnané očakávania investorov.

Steven Jon Kaplan, nie je iba výkonný riaditeľ blogu True Contrarian, ale aj investor, ktorý spravuje portfólio za 120 miliónov dolárov. Predpovedá, že špičkový fond obchodovaný na burze, ktorý sleduje Nasdaq-100 – Invesco QQQ Trust Series QQQ alebo QQQ – sa bude čoskoro prepadať. Podobný výhľad vyslovuje smerom k nasledujúcim trom rokom.

Pred dvoma desaťročiami „iracionálne nadšenie z novej technológie“ – internetu – vyvolalo pokles technologických akcií a umelá inteligencia sa chystá urobiť to isté, myslí si skúsený pozorovateľ.

Spoločnosti ako Microsoft a Apple sa zamerali na AI čipy vo viere, že tvoria väčšie zisky, ale „zatiaľ boli výsledky v skutočnosti nižšie zisky, pretože si musia najímať drahú AI inžiniersku sieť.“ Aj keby sa firmy naučili, ako tieto čipy používať efektívnejšie, alebo viac konkurenčne, nutne to nepredstavuje ziskovejsi výhľad.

Ako príklad toho, ako sa umelá inteligencia nemusí premeniť na zisky, poukazuje kritik na právnické firmy, ktoré by pomocou umelej inteligencie dokázali za 3 hodiny vypracovať briefing, ktorý by za normálnych okolností zabral 30 hodín, čo klientom fakturuje oveľa menej.

Čítajte aj: 

Ropa, zlato a dolár rastú. Ovplyvňuje to infláciu aj výhľad na znižovanie úrokových sadzieb

Príbeh Dušana Kováčika, alebo kam až dosiahla korupcia na Slovensku

Hra o elektrinu. Ako sa privatizovali Slovenské elektrárne

Kaplan povedal, že začal shortovať - špekulovať na pokles - AI akcie už vo februári, opakoval to v marci a apríli. Jedna časť jeho stratégie zahŕňa sledovanie toho, čo robia hedžové fondy mimo hlavných veľkých mien.

Tieto hedgeové fondy majú spočiatku tendenciu napchať sa do horúceho aktíva, čakať, až sa trh ochladí, a keď klesne o 20 % z nedávneho extrému, začnú „výrazne“ tieto pozície shortovať.

Aj keď sa môžu zdať podobné alternatívne názory na AI investície vzhľadom k aktuálnemu imidžu a marketingu okolo umelej inteligencie prehnané, je pravdou, že burzové dianie v posledných rokoch niekoľkokrát zasiahlo takzvané shortovanie, teda zámerná manipulácia trhu investorov, ktorí sa snažia nafúknuť bublinu a čoskoro ju so stávkou na prepad spľasnúť.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP