Ropa, zlato a dolár rastú. Ovplyvňuje to infláciu aj výhľad na znižovanie úrokových sadzieb

Globálne ekonomické oživenie priživuje v roku 2024 rast cien komodít. V Spojených štátoch amerických to môže odložiť plány na znižovanie úrokových sadzieb. A preniesť sa to môže aj do Európy.

Od ropy a benzínu až po zlato a striebro, komodity začali rok 2024 pozitívne s niektorými prudkými nárastmi na úrovne, ktoré lámali rekordy. Podnietilo to obnovené inflačné obavy medzi investormi na finančných trhoch, ale tiež ovplyvňuje rozhodovanie americkej centrálnej banky. Tá kvôli tomu možno bude musieť držať výpožičné náklady na vyššej úrovni dlhšie, než sa očakávalo.

Bloomberg Commodity Index XX:BCOM, ktorý sleduje 24 najobchodovanejších futures kontraktov na komodity v sektore energetiky, kovov a plodín, sa v uplynulých dňoch vyšplhal na najvyššiu úroveň od novembra 2023. Index bol podporený cenami energií a zlata, keď obchodníci reagovali na eskaláciu konfliktu na Blízkom východe a pokračujúcu vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou, rovnako ako možnosť, že k prvému zníženiu sadzieb Fedu nedôjde minimálne do leta 2024.

iShares Silver Trust SLV vykázal tiež výrazný rast, čím nakopol rastúce trendy v cenách striebra všeobecne. Zvýšenie cien drahých kovov prišlo napriek silnejšiemu americkému doláru.

„To, čo sa práve teraz deje, je to, že trh číha na možnosť, že globálny rast bude lepší, než sa očakávalo“ s globálnejšou infláciou a vyššími cenami komodít, čo pre Fed robí „omnoho ťažšie prostredie“, aby dodal tri škrty úrokových sadzieb podľa očakávania v roku 2024, povedala Nanette Abuhoff Jacobsonová, globálna investičná strategička z Hartford Funds.

Abuhoff Jacobsonová poukázala na množstvo robustných ekonomických údajov, ktoré ukázali, že aktivita tovární v USA v marci 2024 prvýkrát od septembra 2022 vzrástla, zatiaľ čo priemyselné oživenie v Číne tiež pridalo hybnú silu pre globálne ekonomické oživenie.

„Čína bola zdrojom ohromnej dezinflácie, ale jej [ekonomické] oživenie znamená, že sa dezinflačná vonkajšia sila tiež obracia,“ povedala MarketWatch a dodala, že táto dynamika spochybňuje, či Fed začne v lete 2024 znižovať sadzby. 

Ropné a energetické akcie sú opäť na čele trhu. Zisky boli podporené silnejúcim geopolitickým napätím po údere Izraela na iránsku ambasádu v Sýrii, ktorý vyvolal obavy z rozširujúceho sa konfliktu na Blízkom východe, zatiaľ čo ministri OPEC+ na poslednom zasadnutí nevykonali žiadne zmeny v súčasnom znížení produkcie.

Stephen Lee, zakladajúci riaditeľ a portfólio manažér spoločnosti Logan Capital Management, však uviedol, že očakávania, že silný ekonomický rast v USA a inde by mohol podporiť dopyt po rope, môže byť jedným z kľúčových faktorov, skôr než geopolitické konflikty, ktoré tlačia ceny ropy hore. "Ropa je teraz viac závislá na dopyte ako na konflikte Strednom východe," povedal Lee.

Čítajte aj: 

Ropa, zlato a dolar rostou. Ovlivňuje to inflaci i výhled na snižování úrokových sazeb

Sedmdesátky klepou na dveře. Nad USA se stahují mračna stagflace

10 milionů neprodaných bytů. Čínská realitní bublina praská

Akcie energetického sektora v indexe S&P 500 SPX v uplynulých dňoch vykázali svoj prvý rekordný záver od roku 2014. Energetický sektor XX:SP500.10 veľkého kapitálového indexu bol tiež niekoľko dní najvýkonnejším medzi 11 segmentmi indexu S&P 500

Pozitívna korelácia medzi cenami ropy a energetickými zásobami skutočne naznačuje „štrukturálny posun v dynamike ponuky a dopytu po rope,“ povedal Nicholas Colas, spoluzakladateľ DataTrek Research, vo firemnom spravodajcovi z 28. marca 2024.

Napriek potenciálu ďalšieho posilnenia dolára si drahé kovy udržujú svoju pozíciu na rastúcom fyzickom dopyte, nehľadiac na to, že centrálne banky po celom svete sprísňujú svoju menovú politiku.

Podobne ako pri rope a striebra je na tom rastový trend zlata. Podpora prišla z niekoľkých segmentov, kde sa dopyt po bezpečných aktívach držal obzvlášť dobre – živený rastúcim napätím na Blízkom východe, neistotou ohľadom očakávaného zníženia úrokových sadzieb Fedom, silnými nákupmi centrálnych bánk a trendom v de-dolarizácii, povedala Abuhoff Jacobson.

Stratégovia Bank of America tiež zistili, že dlhodobý pozitívny vzťah medzi cenami zlata a fyzickými ETF krytými drahými kameňmi sa zrútil a aktíva spravované týmito nástrojmi klesali – čo svedčí o tom, že drobní investori stále majú hromadu hotovosti čakajúcej na uvedenie do obehu.

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP