Hra o elektrinu. Ako sa privatizovali Slovenské elektrárne

Elektrárne dobíjali známi hráči. Napokon došlo k privatizácii talianskou skupinou Enel. Okolo tohto rozhodnutia a aj prevzatia firmy sa však viedli súboje a zákulisné dohody naďalej.

Veľa o dianí vypovedali pasáže rozhovorov medzi finančníkom Jaroslavom Haščákom, vtedajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom a bývalou predsedníčkou Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) za SDKÚ Annou Bubeníkovou, ktoré sú súčasťou 39-hodinovej trvajúcej nahrávky Gorila. 

Skupine Penta v tom čase záležalo okrem iného na podmienkach kúpnej zmluvy elektrární s Paroplynovým cyklom, ktorý vlastnila.

Haščák na nahrávke s Malchárkom preberal personálne obsadenie na významných postoch v elektrárňach aj ich privatizáciu. V komunikácii biznisu s politikmi to nie je ojedinelá lobistická práca, ale partner Penty naznačoval Malchárkovi ako stanoviť privatizačnú cenu elektrární a zariadiť, aby elektrárne Paroplynový cyklus kúpili.

Pri predaji Slovenských elektrární vláda predpokladala, že zisk podniku bude v rokoch 2006-2010 predstavovať zhruba 100 miliónov eur. Realita však bola iná. V skutočnosti po zdražení elektriny bol v spomínanom období zisk elektrární až 973 miliónov eur. Dôležité pritom v celej veci je, že do predajnej ceny, za ktorú štát svoj podiel v elektrárňach predával, sa toto zvýšenie ceny elektriny neprenieslo, a to aj napriek tomu, že Dzurindova vláda jej nárast už vtedy predpokladala. A vedieť o tom mal aj samotný Enel. Pôvodná privatizačná cena nebola zvýšená ani dodatočne po tom, čo výrazne vzrástli príjmy spoločnosti.

Polícia vyšetrovala, či majetok elektrární nebol v čase predaja zámerne podhodnotený. Po tom, čo sa Taliani zhostili svojej úlohy v Slovenských elektrárňach, dali totiž majetok spoločnosti opätovne preceniť a výsledkom bola vyššia hodnota majetku o niekoľko miliárd vtedajších slovenských korún, než v čase privatizácie. Na vyšetrovanie bol zriadený špeciálny tím. Polícia po rokoch v sídle spoločnosti vykonala v roku 2014 raziu, počas ktorej si mala odniesť niekoľko dokumentov z obdobia privatizácie. 

Rok nato Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý záležitosť dozoroval, uviedol, že „zatiaľ nezistený páchateľ v úmysle spôsobiť škodu štátu najneskôr do zostavenia riadnej účtovnej závierky za rok 2005 vykonal vo vedení účtovníctva účelové operácie vo výške viac ako 15 miliárd slovenských korún, pričom toto úmyselné chybné zaúčtovanie malo za následok zníženie hodnoty vlastného imania Slovenských elektrární vo výške viac ako 12 miliárd korún. Toto zníženie hodnoty malo zásadný vplyv na proces odplatného prevodu 66 percent podielu akcií elektrární.“

Štátu mala takto vzniknúť škoda presahujúca 200 miliónov eur. Obvinení boli bývalí manažéri. Ministra hospodárstva Malchárka, ktorý je podozrievaný, že nevýhodný predaj zariadil za úplatok, však spravodlivosť nedostihla.

Čítajte aj:

Kontakty, biznis, ale aj nábor agentov. Kto z českej a slovenskej elity študoval na MGIMO?

Hnedé deväťdesiatky. Ako nenávisť voči menšinám pomohla korupcii

Ropa, zlato a dolár rastú. Ovplyvňuje to infláciu aj výhľad na znižovanie úrokových sadzieb

Do politiky vstúpil po voľbách v roku 1998, ktoré zlomili väz Vladimírovi Mečiarovi. Kandidoval za Stranu občianskeho porozumenia odkiaľ pochádza napríklad aj bývalý prezident Rudolf Schuster.

Za štyri roky bol do parlamentu zvolený zase. Teraz však už za Alianciu nového občana, ktorej hlavnou tvárou bol kontroverzný Pavol Rusko. Malchárek bol podpredsedom Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov a členom Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií.

Bývalý pretekár F1 Jirko Malchárek mal podľa informácií zo spisu Gorila na províziách zo štátnych obchodov pre seba získať niekoľko sto miliónov slovenských korún. Malchárek mal podľa podozrenia inkasovať provízie prostredníctvom svojho podnikania. 

Napríklad valné zhromaždenie spoločnosti HM INVEST, v ktorej Malchárek vlastnil iba dve percentá akcií schválilo Jirku Malchárkovi odmeny vo výške miliónov eur. Nebolo pritom zrejmé akú činnosť firma vykonáva, známe bolo naopak to, že v niektorých projektoch obchodovala s Pentou. Polícia však nepreukázala, že cez peňazovody schránkových firiem pridružených k HM Invest v skutočnosti tiekli prostriedky na úplatky exekutívcov, ktorí za štátnymi obchodmi v prospech druhých strán stáli.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb