Piťovci 2: nezodpovedané otázky západoslovenskej mafie

Jedna z najmladších skupín organizovaného zločinu piťovci stále nezodpovedala všetky otázky. Zatiaľ čo stredná generácia ich členov chodí na súdy, mladšia je v uliciach.

Mýtus o konci mafie na Slovensku narúšajú neustále živé spory známych zločincov a ich schopnosť dlhé roky unikať spravodlivosti. Jednou z najskloňovanejších skupín západoslovenskej mafie sú takzvaní piťovci. Zatiaľ čo gro bratislavského vedenia skupiny sedí za mrežami, šéfovia z iných miest sa stále pokúšajú väzbe vyhnúť.

O skupine nazvanej piťovci 2 stále nie je rozhodnuté. Ide o členov nitrianskej a piešťanskej vetvy skupiny, ktorú založil odsúdený boss Juraj Ondrejčák. Medzi šéfov nitrianskej a piešťanskej vetvy možno zaradiť Ľuboša Ferusa a Miroslava Abraháma. Ich osudy sú stále predmetom právnych bojov.

Šestnástich členov skupiny vyšetrovatelia obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vydierania a ďalších 16 trestných činov z obdobia medzi rokmi 2006 a 2012.

Prokurátor sa v obžalobe prepočítal a na prvom stupni súdneho procesu v roku 2015 žiadal tresty odňatia slobody so spodnou hranicou trestu 20 rokov. Po pár mesíacoch takéto prísne tresty odmietol špeciálny súd v Pezinku.

Pre slabú pripravenosť prípadov vrátil spisy prokurátorovi a žiadal zníženie navrhovaných trestov. Zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny súd poslal za mreže na 8 – 15 rokov iba troch mužov.

Čítajte aj:

František Borbély: boss sýkorovcov si príde po svoj majetok

Róbert Lališ alias Kýbel: Šéf sýkoriek nepozná brata

Juraj „Piťo“ Ondrejčák: mafiánska celebrita, ktorá nepovedala posledné slovo

Ďalších 10 mužov bolo odsúdených za vydieranie, lúpež, poisťovací podvod, zločin porušovania domovej slobody a poškodzovanie cudzej veci na 2 až 4,5 roka.

Šéf piešťanských piťovcov Miroslav Abrahám a ďalší členovia skupiny však ostali na slobode. Boj proti rozsudkom dodnes nevzdali ani nitriansky boss Ľuboš Ferus a bývalý šéf piešťanskej kriminálky Milan K., ktorý sa roky živil úplatkami za marenie vyšetrovaní.

U Ľuboša Ferusa budú jeho právnici zvádzať ťažké boje. Okrem odvolania sa totiž musia brániť obvineniam, že Ferus organizoval popravu jedného z najznámejších bossov bratislavskej mafie Miroslava Sýkoru.

Napriek tomu je stále veľká časť piťovcov na slobode. A len veľmi naivný pozorovateľ verí tomu, že sa svojho nelegálneho živobytia nečakane vzdali.

 

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb