Utajené dotácie? Štát skartoval dokumenty o podpore U.S.Steelu

Štát nikdy priamo ani nepriamo finančne nepodporil U.S.Steel Košice, ani jeho predchodcov. Tvrdia to zapojené ministerstvá aj vláda. Dokumenty o stámilionových dotáciach údajne skartovali

Stovky miliónov v daňových úľavách, zlacnené energie, či spolufinancovania podnikových investícií v miliardách korún a stovkách miliónov dolárov. Na to všetko sa akoby mávnutím čarovného prútika na Slovensku zabudlo.

U.S.Steel Košice, ani jeho predchodcovia VSŽ, VSŽ U.S.Steel a VSŽ Oceľ nikdy žiadnu pomoc štátu nedostali. S pokojom to tvrdia všetky zapojené rezorty.

„MH SR neposkytlo priamu alebo nepriamu štátnu pomoc pre spoločnosť U.S.Steel Košice a ani pre jej predchodcov,“ odpoedá ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.

Pýtali sme sa na priamu aj nepriamu pomoc, teda aj pomoc vo forme daňových úľav, či zliav na energiách. Otázka smerovala na obdobie od roku 1990, teda aj predchodcu rezortu hospodárstva – ministerstvo privatizácie.  

Na ministerstvo hospodárstva nás presmerovalo aj súčasné ministerstvo financií. Ten istý smer mala aj odpoveď Úradu vlády Slovenskej republiky, ktorú sme si vyžiadali žiadosťou na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Vláda teda takisto tvrdí, že sa jej podpora pridelená oceliarni, ktorú sama schválila netýka.

Takéto konanie je prinajmenšom zvláštne. Poslednú podporu pre U.S.Steel schválila Ficova vláda memorandom o porozumení medzi vládou Slovenskej republiky a korporáciou U.S.Steel podpisom v roku 2013.

Čítajte aj:

Agentúra snov. Dolis v obchode so štátom boduje

Petrimex: Socialistickým prominentom z okolia Babiša sa darí

Babišov biznis so Slovenskom. Za Ficovej vlády si prišiel na miliardy

--

Vláda sa v rámci memoranda zaviazala novelizovať zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie tak, aby mohla byť výroba elektriny z hutníckych plynov oprávnená na podporu doplatkom, ktorého úroveň bude minimálne 80 eur po dobu 15 rokov. U.S.Steel tak získa štátne peniaze za energiu, ktorú vyrába ako vedľajší produkt pri oceliarskej činnosti.

Štát ďalej spolufinancoval nákup nových kotlov košických oceliarní, tak, aby spĺňali parametre, ktoré od nich požaduje Európska únia.

Vláda Roberta Fica prisľúbila aj ďalšie zlacnenie elektriny pre priemyselné podniky, úpravu poplatkov za skladovanie firemného odpadu, či spolufinancovanie nákupu nových technológií znižujúcich produkciu emisií v U.S.Steel Košice.

V roku 2014 začalo aj šesťročné obdobie, kedy košické železiarne dostanú každý rok milión eur ako kompenzáciu za nízke ceny emisných povoleniek ETS. Peniaze dostáva aj napriek výraznému nárastu cien.

To však nie je všetko. U.S.Steel aj jeho košickí predchodcovia čerpali štátnu pomoc aj roky pred Ficom. Ide o jednoznačne najpodporovanejší podnik z verejných financií v histórii Slovenska.

Dzurindova vláda v roku 2000, kedy do železiarní vstupovali Američania dohodla, že pri zachovaní zamestnanosti s výnimkou dobrovoľných odchodov a investíciách do fabriky vo výške 700 miliónov dolárov, budú mať košickí oceliari v prvých piatich rokoch nárok na neplatenie dane zo zisku a v ďalších piatich odvedú do štátnej pokladnice iba polovicu z vymeranej dane.

Čítajte ďalšie časti seriálu Slovenské železo: 

Kto obchoduje s akciami U.S.Steel? Aj košickí riaditelia

Investiční hriešnici a anonymy. U.S.Steel ovláda pestrá zmes subjektov

Košické železiarne čerpajú štátnu pomoc. Taja komu posielajú zisk

--

Daňovú úľavu vo výške 430 miliónov dolárov firma vyčerpala už v roku 2008. "U. S. Steel bola jednou z prvých spoločností na východe, ktoré túto možnosť využili a splnila všetky z toho vyplývajúce záväzky, niektoré aj nad dohodnutý rámec. Boli sme napríklad povinní preinvestovať v priebehu desiatich rokov 700 miliónov a doteraz sme preinvestovali 1,31 miliardy USD," uviedol pre Korzár hovorca U.S.Steel Košice Ján Bača. Na naše otázky hovorca neodpovedal.

Podľa informáci biztweetu je príčinou nevedomosti vlády, ministerstva hospodárstva aj ministerstva financií fakt, že dokumenty o štátnej podpore v archívoch neexistujú. Podľa zistení boli dokumenty údajne skartované. Na otázku prečo a na koho pokyn štát zlikvidoval dokumenty hovoriace o stovkách miliónov eur daňových poplatníkov nám nikto z oslovených rezortov a vlády neodpovedal. Biztweet zisťuje viac a podrobnosti prinesie v ďalších dieloch seriálu Slovenské železo.

 

Fotozdroj: CC/wikimedia, mosr