Američania z U.S.Steel Košice neodídu. Naplnia memorandum

U.S.Steel Košice nerokuje o predaji fabriky novému majiteľovi. Továreň dostala sľub pomoci od štátu

Nedávne informácie o uvažovanom predaji U.S.Steel Košice sa podľa vedenia firmy nezakladajú na pravde. Hovorca košickej fabriky Ján Bača už dávnejšie označil dohady o predaji za špekulácie na trhu. Ešte jasnejšie hovoria odborári.

„Po našom stretnutí‎ s prezidentom spoločnosti sme boli ubezpečení, že žiadny predaj spoločnosti nie je na stole a dodrží sa Memorandum a platná Kolektívna zmluva,“ povedal pre biztweet šéf odborov košických oceliarní Mikuláš Hintoš.

Eventuálny predaj fabriky by okrem iného znamenal porušenie memoranda, ktoré s fabrikou podpísal premiér Robert Fico v roku 2013. Nedávna návšteva predstaviteľov Moravia Steel v Košiciach preto mala, podľa všetkého, iný účel. „K týmto otázkam sa v súčasnostiach nebudeme vyjadrovať,“ odpovedala na otázky biztweetu asistentka vedenia Moravia Steel Veronika Hanzlíčková.

Argumentom pre predaj košického U.S.Steelu mohli byť problémy, v ktorých sa fabrika nachádza pre silný tlak čínskych konkurentov. Číňania vyrábajú lacnú oceľ vo veľkom množstve a bez dodržiavania prísnych ekologických regulácii, ktoré musia splňovať európski producenti ocele. Výsledkom je jednoznačná cenová výhodnosť oceľového tovaru z Číny a problémy európskych oceliarní.

Ako biztweetu potvrdil šéf odborárov, prepúštanie v Košiciach nie je vylúčené. Oceliarne totiž musia šetriť všade, kde sa dá. Úsporné opatrenia sa zatiaľ týkajú priškrtených investícií. „Osobne sa obávam že nemusia stačit a vedenie bude tlačiť na usporu v nákladoch na pracovnú silu. Kolegovia z iných štátov v EU a predovšetkým v Anglicku to potvrdili, keď v hutníctve stratili v tomto roku štyritisíc pracovných miest. O riešení uvedených problémov intenzívne rokujeme s vedením spoločnosti,“ povedal biztweetu šéf odborov.

V dôsledku podliezania cien čínskymi výrobcami sa tento rok zvýšil import čínskej ocele na európsky trh až dvojnásobne. Tempu zlacňovania nemajú Európania šancu odolať. „Ak by sa s s obrovským množstvom neférovo obchodovanej ocele za dumpované ceny nič neurobilo, celý európsky hutnícky priemysel, odvetvia, ktoré sú podporné pre oceliarstvo, zamestnanci a celé komunity by utrpeli. V tomto štádiu je situácia kritická,“ potvrdil biztweetu aj hovorca U.S.Steel Košice Ján Bača.

--

Čítajte aj: 

Világi to myslí s futbalom vážne. Investuje do štadióna

Beljajevova kľučka nevyšla. RCC z Prakoviec je v konkurze

Západoslovenské žriedla dostali šancu. Toplimo sa potápa

Rakúšania naberú v Žarnovici 320 ľudí

--

Okrem zavedenia cla na tovar z Číny, ktoré plánuje Európska komisia sa pre košické oceliarne črtá aj ďalšia pomoc. S tou príde štát, ktorý fabrike zvažuje zlacniť elektrinu. 

„Zníženie cien energie je taktiež zakotvené v Memorande kde je podmienkou ukončenie výstavby nového granulačného kotla č.7 a spaľovanie prebytkov všetkých plynov vznikajúcich v technologickom procese ako je koksarenský, vysokopecný a konventorový,“ hovorí Mikuláš Hintoš.

Sľúbené zľavnenie cien elektriny pre fabriku príde až po dokončení investičného projektu. Zavedenie do prevádzky sa v prípade novej technológie, ktorú U.S.Steel Košice musí začať používať do konca roka 2016, sa odhaduje na jesenné mesiace. 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..

 

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia