Investiční hriešnici a anonymy. U.S.Steel ovláda pestrá zmes subjektov

Americká korporácia U.S.Steel, ktorá ovládla košické železiarne skrýva zaujímavé pozadie. Investičných hriešnikov aj neprehliadne subjekty

V roku 2000 prišli na Slovensko zachrániť najvýznamnejšie sociálne riziko na východe – skrachované Východoslovenské železiarne. Americká korporácia United States Steel Corporation, vtedy ešte nazývaná USX Corporation prišla na Slovensko na prelome milénií.

Z rúk štátu a konsolidačného manažéra Gabriela Eichlera prevzala firmu síce po klinickej smrti spôsobenej dlhoročným tunelovaním oceliarní rodinou Rezešovcov a s nimi spriaznených skupín, to najhoršie však mali za sebou.  

Vyčistená firma štátom a dotácie, ktoré poskytli U.S.Steelu bezkonkurenčné výhody rozviazali opraty rastu a firma vyrábala zisky v miliardách korún a stovkách miliónov eur ročne.

Nasledovali veľké investície do košického kulútrneho života, či šporového CSR. Bez toho, aby sa čo i len spomenulo vlastníctvo amerického oceliarenského koncernu.

Ako už biztweet informoval, to, kam plynú zisky, ktoré firma vyrobí v Košiciach nevedno. Nikto však doposiaľ nekomunikoval smerom k verejnosti ani základný fakt – kto za United States Steel Corporation stojí, kto ju na Slovensko priviedol, kto z nej profituje, a kto ju v súčasnosti ovláda.

Štúdiou obchodovania na americkej burze sa o to pokúša biztweet. Exkluzívne Vám prinášame menoslov najvýznamnejších akcionárov U.S.Steel, ktorí s ich akciami obchodujú. Ide hlavne o fondy skrývajúce indentitu investorov.

Najvážnejším akcionárom United States Steel Corporation je podľa aktuálnych údajov z Wall Street  Dimensional Fund Advisors.  Ide o firmu, ktorá obchoduje s cennými papiermi so sídlom v texaskom Austine a má pobočky v USA, Kanade, Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Austrálii, Singapure a Japonsku. Spoločnosť bola založená v roku 1981 David G. Boothom a Rex Sinquefieldom. Spoločnosť obchoduje s viac ako sto akciovými a s pevným výnosmi podielových fondov.

Inštitucionálni investori majú k viac ako 350 miliónovému majetku firmy prístup priamo alebo prostredníctvom svojho poradcu. Investičná firma neprijíma za vstup len cash, ale aj penzijné či študijné sporenia.

Ďalším významným, ale aj ťažko čitateľným hráčom je UBS. Ide o najväčšiu banku vo Švajčiarsku, ktorá pôsobí vo viac ako 50 krajinách. Je považovaná za najväčšieho svetového správcu súkromného majetku, s viac ako 2.2 biliónov frankovými investovanými aktívami. Obrovský rast jej pomáhajú nadobúdať benevolentné daňové a iné legislatívne podmienky, ktoré dodnes robia zo Švajčiarska anonymný daňový raj podnikateľov.

Počas hypotekárnej krízy banka prežila obrovské straty. Bola pre ňu nútená zvýšiť externý kapitál. V roku 2007 získala 9,7 miliardy dolárov ako kapitálovú injekciu od vlády v Singapure

Silné slovo v štruktúrach americkej korporácie má aj invsetično – poradenská spoločnosť Van Eck Globall. Investuje, pripravuje projekty pre čerpania dotácií, podniká aj v penzijných fondoch.

Zaujímavým menom medzi hlavnými akcionármi United States Steel Corporation je Amerigo Asset Management Corporation. Investično – poradenská firma nepatrí medzi tak veľkých hráčov ako ostatní podieľníci amerických oceliarní. 

Má len troch zamestnancov a je zaradená do kategórie poskytovania investičných poradenských služieb do sto klientom.

Úplne inej ráže je Systematic Financial Management LLP. Ďalší z akcionárov amerického železa sa venuje hlavne individuálnym investorom. Hneď niekoľko z produktov spoločnosti garantuje získanie štátnej podpory, ale aj výhodné (ne)zdanenie ziskov.

Firma investuje do hodnotových akcií s nízkou kapitalizáciou, strednou kapitalizáciou, a veľkých spoločnosti.

Absolútnym kolotočom vlastníckych subjektov medzi hlavnými akcionármi korporácie je investičná správcovská spoločnosť Invesco, zapísaná na Bermudách, so sídlom v Atlante, Georgia. Je zložkou S & P 500.

 

Pomerne známym hráčom je Blackrock Institucionalne Trust Company. Trast spravujúci skupinu anonymných investorov spravuje po celom svete desiatky projektov zameraných na ťažký priemysel. Silne sa zapája napríklad v projektoch rozvojových krajín.

Do prvej desiatky top akcionárov patria aj State Street Corporation. Ide o druhú najstaršiu finančnú inštitúciu v Spojených štátoch. Aktíva, ktoré spravuje táto firma majú hodnotu viac ako tri trilióny dolárov. Tie by stačili napríklad na odstránenie chudoby v krajinách tretieho sveta (odhad OSN).

Ďalší, kto na Wall Street rozhadzuje akcie United States Steel Corporation je BlackRock. Firma známa správou investícií anonymných investorov v krajinách bez podnikateľskej tradície predstavuje príbuzenstsvo vyššie spomínanej Blackrock Institucionalne Trust Company.

Spoločnosť AQR Capital Management LLC je odborníkom v oblasti globálnych investícií. Nesústredí sa na žiaden sektor ani región, ale portfolio investícií rozdeľuje prakticky kdekoľvek a do čohokoľvek.

V americkom železe majú významný podiel aj Citadel Avisors LLC. Firma spravuje hedgeové fondy a investuje na alternatívnych investičných trhoch po celom svete. Investuje do mien, komodít a derivátov, ako úrokové swapy, futures, opcie, dohody o spätnom odkúpení a dohody o spätnom odpredaji. Nakupuje aj štátne dlhopisy a obchoduje hypotéky.

Pomerne veľkým otázníkom je Fairponte Capital LLC, vlastnená zamestnancami registrovanými investičným poradcom nachádzaucim sa v Chicagu, Illinois.

Firma využíva dve stratégie: Mid-Cap jadro a sústredený Equity. Objem spravovaných aktív je 7.4 miliardy dolárov.

Známou investičnou firmou je Vanguard Group. Zameriava sa na malých investorov, ktorí však dohromady produkujú obrovský cash flow.

Desiatku hlavných akcionárov uzatvára JPMorgan Chase & Co. Jedna z najstarších firiem sveta sa zameriava predovšetkým na investičné bankovníctvo a finančné služby pre postavenie spotrebiteľa. Je súčasťou burzového indexu Dow Jones Industrial Average. Majetok firmy sa odhaduje na 1,8 biliona dolárov.

--

Ďalšie diely seriálu Slovenské žeezo:

Košické železiarne čerpajú štátnu pomoc. Taja komu posielajú zisk

--

V Košiciach, kde funguje dcérska firma United States Steel Corporation je však stále ťažké porozumieť tomu, že hlavní akcionári na burze neznamenajú žiadne konkrétne mená vo vlastníckej štruktúre. Investičné firmy často zhromažďujú niekoľko individuálnych aj firemných investorov a zaručujú im anonymitu. Kto teda skutočne drží akcie United States Steel Corporation možno odhadnúť len ťažko.

Jasnejšie sa dajú definovať individuálni investori oceliarní. O tom, kto hrá s akciami U.S.Steel Corporation na burze Wall Street si povieme v ďalšej časti seriálu Slovenského železa. Niektoré mená vás prekvapia.