Agentúra snov. Dolis v obchode so štátom boduje

Za posledných päť rokov verejné zákazky v hodnote takmer 20 miliónov eur. Čakali by ste, že takýto úspech zaznamenala strojárska firma, alebo dopravná spoločnosť? Mýlite sa. Nezvyčajne úspešná bola reklamná a marketingová agentúra

Za posledných päť rokov verejné zákazky v hodnote takmer 20 miliónov eur. Čakali by ste, že takýto úspech zaznamenala strojárska firma, alebo dopravná spoločnosť?  Mýlite sa. Nezvyčajne úspešná bola reklamná a marketingová agentúra.

Konkrétne agentúra Dolis. V posledných piatich rokoch získala podľa portálu znasichdani zakázky v hodnote 19,5 milióna eur. Len za posledný polrok pritom vo verejnom obstarávaní získala podľa prieskumu biztweetu takmer 800 tisíc eur.

Firma na naše opakované otázky, čím si svoj úspech v obchodovaní so štátom vysvetľuje, neodpovedala. Ľudia z branže hovoria, že takýto objem verejných zákaziek rozhodne nie je bežným. Veľa im okrem toho nehovorí ani meno samotnej agentúry. 

„Predtým som nikdy o tejto agentúre nepočul, webka však vyzerá štandardne profesionálne, aj keď v časti "referencie" je prázdne miesto. Prekvapilo ma, že celý čas je na webe v spodnej časti uvedené, že "Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja." - čo je z toho financované? Tá agentúra? To by vysvetľovalo tie objemy zákaziek, ktoré mi pripadajú celkom slušné, až nadštandardné, určite nie bežné,“ hodnotí pre biztweet Róbert Slovák, prezident Klubu reklamných agentúr Slovenska a partner Respect APP.

Zatiaľ čo konkurencia agentúru Dolis veľmi nepozná, štátne inštitúcie ju zjavne považujú za najlepšiu, ak nie jedinú na trhu. Podľa prieskumu biztweetu Dolis len v poslednom polroku podpísala zmluvy o zákazkach so Združením miest a obcí Slovenska, Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou, Ministerstvom životného prostredia, Ministerstvom spravodlivosti, Úradom vlády, Národnou diaľničnou spoločnosťou, Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou, Ministerstvom kultúry, či Ministerstvom vnútra.

Ešte zaujímavejšie sú predmety obstarávaní. Štátne a samosprávne inštitúcie nakúpili od Dolis v poslednom polroku za takmer 800 tisíc eur USB kľúče, letáky, igelitky, papierové tašky, perá, či kartónové obaly. Iné média tesne pred voľbami informovali o zakázke na nejasné propagačné materiály v hodnote 239 tisíc eur, ktorú agentúre Dolis prihral ako jedinému záujemcovi Úrad vlády. Rovnako tesne pred voľbami získala Dolis aj zakázku na vydávanie magazínu Slovenskej pošty. Dolis pritom niekoľkonásobne navýšila cenu vydania a distribúcie jedného čísla. V takzvaných Poštových zvestiach sa potom pred voľbami v každej domácnosti ocitli materiály štátnej firmy, na ktorých stranách dominovali hlavne poslanci Smeru – SD.

Čítajte aj:

Petrimex: Socialistickým prominentom z okolia Babiša sa darí

Babišov biznis so Slovenskom. Za Ficovej vlády si prišiel na miliardy

Petrimex: Zrodenie Agrofertu spojkami Šidalom a Propperom

--

Dolis je zaujímavým úkazom na marketingovom trhu. Firma sa neprezentuje žiadnymi súkromnými zakázkami, no v obchode so štátom dominuje. Len v roku 2015, teda pred voľbami, dostala zmluvy na 8,5 milióna eur – o tri milióny viac ako rok predtým.

Spoločnosť Dolis vznikla v roku 1996. Spočiatku sa orientovala na grafickú úpravu periodických a neperiodických publikácií, merkantílií, letákov, osvitu a skenovania. V rámci rozširovania aktivít po čase vstúpila aj do oblasti zabezpečovania kompletného printového servisu.

Ovládajú ju dvaja spoločníci – Radko Suchár a Martin Šebo. Hlavne druhý menovaný je známou adresou. Známy podnikateľ je manželom Evy Majskej – dcéry Jozefa Majského, známeho z tunelovania BMG Invest a Horizont.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr