Petrimex: Zrodenie Agrofertu spojkami Šidalom a Propperom

Ivan Propper a Ľubomír Šidala. Mediálne prakticky neznáme mená. V skutočnosti však stoja za biznisom desiatok firiem. V ich blízkosti rástli ľudia ako Babiš a Beljajev. Minister financií Českej republiky a najbohatší Slovák to v životopise neuvádza

Ivan Propper a Ľubomír Šidala. Mediálne prakticky neznáme mená. V skutočnosti však stoja za biznisom desiatok firiem. V ich blízkosti rástli ľudia ako Babiš a Beljajev. Minister financií Českej republiky a najbohatší Slovák to v životopise neuvádza.

Ľubomír Šidala ako jeden z hráčov Petrimexu prebral spoločnosť Sima, do ktorej taktiež vstúpili Erik Rakický – syn Antona Rakického a Ivan Propper. Tak to asi začalo. Od vtedy bolo vidieť mená spomínaných manažérov a podnikateľov všade, kam sa pohla noha miliardárov Alexeja Beljajeva alebo Andreja Babiša.

Šidala si už dávnejšie kúpil od slovenskej vlády nálepku honorárneho konzula Maroka na Slovensku. Hovorí tým viac ako chcel. Za komunizmu mu bol totiž marockým šéfom Andrej Babiš. Práve tam skupina vyvolených podnikateľov behom komunizmu vytvárala kontakty a základy firmy dnes nazývanej Agrofert.

Kontakty z Maroka slúžili Šidalovi k založeniu pestovateľskej firmy Fertilagri, ktorá do roku 2010 dovážala na slovenský a český trh zeleninu pestovanú v severnej Afrike a na farme Báb pri Nitre.

Šidala založil aj vinárstvo Vinidi. Známy je taktiež z niektorých projektov výstavby dotovaných veterných elektrární.

Celých osemnásť rokov viedol z pozície predsedu dozornú radu akciovky Slovenská letecká spoločnosť, v ktorej bol predsedom predstavenstva Jozef Majský. V predstavenstve firmy figuroval aj Anton Rakický, o ktorom bola reč v predošlej časti seriálu Petrimex.

V Slovenskej leteckej spoločnosti dochádza k ďalšiemu zaujímavému prepojeniu mien. Vo firme sa s Rakickým a Majským stretáva Šidala aj s Ivanom Propperom.

Prečítajte si minulý diel seriálu Petrimex: Babiš Babišom vlastnou hlavou? Bez Rakického by bol len bežný káder

Ďalší z nenápadných podnikateľov, ktorý však až nápadne často kopíruje kariérnu cestu českého ministra financií a najbohatšieho Slováka, figuruje taktiež vo firme Agriplast.

Ako uvádzal týždenník Euro, firma vznikla v septembri 1993 a Babiš v nej držal štvrtinový podiel (ďalšia odchylka od oligarchovo životopisu) až do roku 2005. Potom ho predal pražskému psychológovi Karlovi Blahovi. Podiely vo firme vraj stále vlastnia Ivan Propper, Ľubomír Šidala a Erik Rakický.

Čítajte aj:

Súd zastavil konkurzné konanie Glance House. Banka prišla s riešením

CEFC, ktorá fúzuje s J&T a zaujíma sa o Tatry má neznámych majiteľov

Priekopník konšpirácií? Podľa tajných služieb Fico

--

Všetci spoločne mali podľa dohôd majetkovo vstúpiť do Agrofertu. To sa však podľa Eura nestalo. Poslúžili však ako sprostredkovateľ finančných injekcií.

A tu zase narážame na rozpor s tvrdeniami Babiša. Agrofert prezentoval ako akýsi startup so základným imaním sto tisíc korún. Babiš v životopise označuje za kľúčový úver od Citibank, ktorá podľa Andreja Babiša v roku 1994 ako prvá poskytla úver na prevádzkové financovanie vo výške štyroch miliónov dolárov.

Agrofert mal však od jeho vzniku podľa neoficiálnych informáci k dispozícii pol miliardy korún práve od firrmy Agriplast. Prerod štátneho giganta mal pod rukami Babiša, Rakického, Proppera, Šidalu, či Beljajeva taktiež podnik spájaný hlavne s Alexejom Beljajevom Conamis.

Zatiaľ čo Beljajev, Propper a Šidala sa od Agrofertu časom odpojili a pokračovali zotrvačnosťou po vlastných podnikateľských trajektóriach, syn Antona Rakického Erik je dodnes jedným zo šéfov chemického gigantu Duslo Šaľa.

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb