Priekopník konšpirácií? Podľa tajných služieb Fico

Robert Fico má sklony ku konšpiráciám. Klame ľudí, obviňuje nepriateľov aj objektívnych pozorovateľov. Varovali americké tajné služby

Robert Fico má sklony ku konšpiráciám. Klame ľudí, obviňuje nepriateľov aj objektívnych pozorovateľov. Varovali americké tajné služby.

„Pandémia chrípky H1N1 je len hrou farmaceutických spoločností," vyhlásil v roku 2010 aj vtedajší premiér Slovenska Robert Fico.

A tým zaujal americké veľvyslanectvo. O premiérovej banálnej a veľmi nebezpečnej náchylnosti ku konšpiráciám dokonca napísal správu adresovanú Washingtonu Keith Eddins, Charge d'Affaires Spojených štátov.

„Neverí v prasaciu chrípku a nenechá sa očkovať. To je len posledná v rade paranoidných konšpiračných teórií, ktoré na Slovensku šíri premiér Robert Fico. Okrem iného označil za plánovanú a cielenú aj Svetovú hospodársku krízu a hovoril aj o tom, že sa pre jeho znalosť financovania vtedy hlavnej konkurenčnej strany SDKÚ bojí o svoj život,“ uvádza tajný dokument zverejnený Wikileaks.

Čítajte aj:

Petrimex: Babiš Babišom vlastnou hlavou? Bez Rakického by bol len bežný káder

Vrážd novinárov je čoraz viac. Nájomní vrahovia unikajú

Banka Glance House nechce. Byty by mali ostať majiteľom

--

Reči Fica o H1N1 si Keith Eddins vysvetľoval aj tým, že premiér skúša odviesť pozornosť od zlyhania jeho vlády v nákupe vakcín, ktoré nakúpila predražene a oneskorene až v čase, kedy pandemický vírus začal ustupovať. Americký diplomat taktiež uvádza trápnosť vtedajšieho ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, ktorý Ficove uletené konšpirácie nedementoval, len glosoval slovami, že nie sú úplnou pravdou. Pripomína aj to, že samotných Američanov pred čudným, zdĺhavým a neférovým verejným obstarávaním varovala vtedajšia šéfka WHO na Slovensku Darina Sedláková.

Ako ďalší znak Ficovej lásky ku konšpiráciám uvádza americká ambasáda neústale útoky na verejnoprávne aj súkromne médiá, ktoré obviňuje z plánovaných útokov na jeho osobu a sociálnu demokraciu. Chce tým len bagatelizovať závažnosť informácií, s ktorými médiá prišli.

 

Celý dokument si prečítate na Wikileaks