Petrimex: Babiš Babišom vlastnou hlavou? Bez Rakického by bol len bežný káder

Pre slovenské média takmer neznáme meno. A predsa stojí za úspechom miliardových projektov. Bez Rakického by dokonca na koňa nevysadol ani československý politický oligarcha Babiš

Pre slovenské média takmer neznáme meno. A predsa stojí za úspechom miliardových projektov. Bez Rakického by dokonca na koňa nevysadol ani československý politický oligarcha Babiš. 

Bývalý generálny riaditeľ a neskôr predseda predstavenstva Petrimexu sa pred rokom 1989 podobne ako Andrej Babiš (údajne keďže prebieha Babišovo horúčkovité právne bránenie) vstúpil do štruktúr ŠTB . 

Anton Rakický však zaujal hlavne kariérou po páde komunizmu. Ako to už v našom regióne býva, dynamický štart oligarchovej kariéry spustili dobré vzťahy s politikmi. Začiatok bol spojený s Milanom Kňažkom. Herec a politik priateľa Rakického nominoval na tajomníka jeho rezortu kultúru, ktorý dostal vo vláde s Vladimírom Mečiarom.

Po hádke Kňažka s Mečiarom sa Rakický priklonil na hercovu (profesijne) stranu a pykal za to. Po voľbách, v ktorých Mečiar potvrdil svoju popularitu a ovládol politiku aj celý štátny systém dostal Rakický riadne na frak. 

Vrcholoví privatizéri a podporovatelia Vladimíra Mečiara Slavomír Hatina vtedy zo Slovnaftu a Jozef Kollár z Dusla Šaľa začali na Petrimex, ktorý mal miliardové obchody od štátu aj vtedy, útočiť. Dospeli až k tomu, že s ním na základe falošných obvinení vypovedali spoluprácu.

Pozrite si predošlý diel seriálu Petrimex: 

Petrimex: Kam siahajú korene československého oligarchizmu?

Tlak privatizérov a politikov priviedol do Petrimexu ľudí z harvardských fondov. V roku 1995 musel Rakický odísť a s ním padol aj vtedy ešte stále nenápadný kádrový manažér Andrej Babiš.

Rakický neskôr odišiel do Spojených štátov. Po páde tretej Mečiarovej vlády v roku 1998 sa pokúsil o návrat výšin slovenského biznisu. Hovorilo sa o ňom ako o šéfovi plynárenského monopolu SPP, z jeho vymenovanie ale zišlo. V obchodnom registri už zastupuje iba jedinú firmu C-ON. Jeho rodina však obsadila zhruba desiatku firiem.

Čítajte aj:

Petrimex: Kam siahajú korene československého oligarchizmu?

České mýto hazarduje. Koketuje s anonymnou firmou

Fico po vstupe do prvej vlády: Sebastredný a v moci sponzorov

Ešte podstatnejšia je rola Antona Rakického pri zrode Agrofertu. Podľa neoficiálnych informácií, mal svojmu obľúbencovi a podriadenému požičať pol miliardy vtedajších korún. Babiš to už notoricky zamieta a prezentuje vznik Agrofertu ako startup.

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo Antona Rakického a jeho rodinu Slováci ako biznismenov nepoznajú, zakladateľa klanu poznajú ako hudobníka. Anton Rakický bol totiž presláveným hráčom na bendžo.

O ďalších spojeniach Babiša s Rakickým i ďalšími známymi menami sa dočítate v ďalších dieloch seriálu o Petrimexe.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb