České mýto hazarduje. Koketuje s anonymnou firmou

Spoločnosť SkyToll, ktorá sa ponúka k prevzatiu vyberania mýta na slovenských diaľniciach je záhadou. Peniaze českých vodičov by skončili na Cypre

Spoločnosť SkyToll, ktorá v kritizovanom tendri vyhrala zákazku na výber slovenského mýta sa ministrovi Danovi Ťokovi ponúkla, že od roku 2017 prevezme riadenie mýtneho systému tiež v Česku. Koncom tohto roka vyprší doterajšia zmluva so spoločnosťou Kapsch a ministerstvo dopravy termíny pre pllnohodnotnú súťaž nového dodávateľa nestíha.

O tom, že by mohli horiace termíny českého ministerstva popáliť aj celú vládu a daňových poplatníkov však hovorí pozadie slovenskej firmy. Spoločnosť, s ktorou česká vláda koketuje je prakticky anonymná, čo kritizovali tiež na Slovensku.

Slovensko so SkyToll podpísalo zmluvu ešte za prvej vlády Roberta Fica v roku 2009. Súčasť štruktúr SkyToll - spoločnosť Fleetpay - získala v roku 2013 zákazku na výhradné účtovanie platieb palivovými kartami za 135 miliónov eur.

Po námietkach Bruselu však zákazku zrušili a vypísali verejnú súťaž. Zákazku tak po roku v opakovanej súťaži získala firma Paywell, ktorej konečný vlastník je opäť na Cypre. Ficov minister Počiatek kvôli týmto tendrom čelil neúspešnému odvolávaniu, ktoré je však pre slovenský parlament za vlády Roberta Fica bežné, pretože vládny SMER drží v Národnej Rade Slovenskej republiky pohodlnú väčšinu.

Bude SkyToll hrozbou aj pre zástupcov sediacich v českej snemovni? Minimálne pre daňovníkov jo. U SkyToll totiž jednoducho neviete, komu peniaze platíte.

Slovenský majiteľ je registrovaný na Panenských ostrovoch. Slováci zaplatili SkyToll v prvých piatich rokoch viac ako 60 percent z vybraného mýta. Ako upozornila poslankyňa OľaNo – NOVA Veronika Remišová, pre porovnanie, v Nemecku dodávateľom elektronického mýta počas prvých piatich rokov zaplatili zhruba 15 percent z vybraného mýta.

V roku 2009 bola zástupcom SkyToll konateľka firmy Verdana, s.r.o., ktorá vlastní a spravuje priestory v komplexe River Park, vlastnenej finančnou skupinou J&T. Na valných zhromaždeniach firmu zvykne zastupovať konateľka firmy RDF International, spol. s r.o., personálne prepojenej s inými firmami z J&T.

Čítajte aj:

Fico po vstupe do prvej vlády: Sebastredný a v moci sponzorov

Česká exportná banka prehrala boj o emisie zo Strážskeho

Tisícky firiem z regiónu sídlia v daňových rajoch. Offshore nájdete aj v Európe

--

Ako uviedla Veronika Remišová, jedna zo spoločností štruktúr SkyToll - Rehlingen Mitsan International z Panenských ostrovov - bola na valnom zhromaždení zastúpená právnikom spoločnosti ECO-INVEST, ktorú vlastní Milan Fiľo, významný podnikateľ a sponzor Smeru - SD. Ten istý zástupca zastupoval aj spoločnosť Fleetpay u jej vzniku. Podľa skorších informácií má podiel v SkyToll tiež miliardár Petr Syrovátko. "Transakciu musí ešte schváliť protimonopolný úrad. Syrovátko kúpu financuje kombináciou vlastných prostriedkov a úverom z konzorcia bánk na čele s PPF bankou," potvrdil biztweetu hovorca PPF Radek Stavěl.

Pre porovnanie v Nemecku sú vlastníkmi prevádzkovateľa elektronického mýta firmy Daimler-Chrysler, Deutsche Telecom a Cofiroute.

Či si východné Eldorado vpustí na dvor i české ministerstvo dopravy teraz závisí na Danovi Ťokovi a jeho časovom strese.

Prostredníctvom mýtnych brán sa mýto v Česku vyberá od roku 2007 na viac ako 1400 kilometroch diaľnic, rýchlostných ciest a vybraných úsekoch ciest prvej triedy. Doteraz sa na ňom vyzbieralo takmer 70 miliárd korún.

 

 

Fotozdroj: emyto.sk