Česká exportná banka prehrala boj o emisie zo Strážskeho

Česká exportná banka prišla o nárok na speňaženie emisných povoleniek Slovakia Steel Mills. Anonym hovorí o čudných praktikách pri výbere právnika banky

Oceliarne z východoslovenského Strážskeho vlastnili 83118 emisných povoleniek EUA. Tie by podľa odhadu cien na trhu stáli zhruba 100,8 tisíc eura.

Emisné povolenky firmy, ktorá za kontroverzných okolností skrachovala mali patriť zabezpečenému veriteľovi – teda Českej exportnej banke (ČEB). To však po posledných dňoch neplatí.

„Slovenská správcovská a reštrukturalizačná ako správca úpadcu Slovakia Steel Mills oznamuje, že súpisová zložka majetku označená ako Emisné kvóty pridelené štátom, hodnota: 100801 Eur, bola preradená zo súpisu majetku oddelenej podstaty zabezpečeného veriteľa ČEB do súpisu majetku všeobecnej podstaty,“ konštatuje dokument zverejnený v rámci insolvenčného konania.

V praxi to znamená, že ČEB prichádza o prednostné právo získať peniaze za povolenky. Peniaze z ich budúceho predaja sa budú deliť medzi všetkých veriteľov.

A tých je dosť. ČEB v roku 2007 slovenským oceliarňam požičala 4,6 miliardy českých korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať až v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún a skrachovali.

Česká exportná banka potom opakovane vypísala tender na predaj pohľadávky, ktorá vznikla nesplácaním úveru. Pohľadávku sa však doposiaľ nepodarilo predať. ČEB údajne chystá ďalší pokus o dražbu gigantickej pohľadávky. Proces však trvá pridlho.

Čítajte aj: 

Tisícky firiem z regiónu sídlia v daňových rajoch. Offshore nájdete aj v Európe

Vyšehradský kolotoč. Spoločnosť Budamar je podozrivá zo stámiliónových podvodov

Slováci tunelovali Rozvojový program Organizácie Spojených národov

--

Ako realistickejší vyzerá plán speňažiť majetok skrachovanej továrne a z týchto penazí zaplatiť aspoň časť dlhu voči ČEB. Konkurz však trvá niekoľko mesiacov, pričom sa v ňom menia mená konkurzných správcov, taktiky veriteľov aj ich pozícia v rámci konkurzu.

Naposledy biztweet informoval anonym o tom, že ČEB vybrala pre tento prípad nové právne zastúpenie. Bratislavský právnik Ondrej Matejka bol podľa anonymných tvrdení vybraný na základe príbuzenského vzťahu s členom vedenia banky. Jeho mesačná paušálna odmena má byť podľa anonymnej správy vo výške 70 tisíc eur. Hodnovernosť informácií však nebolo možné overiť.

"ČEB na prípade SSM spolupracuje s niekoľkými advokátskymi kanceláriami. Ich angažovanie prebehlo v súlade s vnútornými predpismi a bolo schválené predstavenstvom ČEB. Odmena advokátskym kanceláriám je predmetom obchodného tajomstva, preto sa k nej nemôžeme vyjadrovať," reaguje na otázku biztweetu hovorca Slovakia Steel Mills Petr Križan.

Prípad sprevádzajú aj ďalšie podozrenia. Biztweet.eu informoval o podozreniach, že firmu do krachu zámerne priviedli jej majitelia. Kauzou sa zaoberá aj česká polícia, či slovenská Národná kriminálna agentúra.    

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb