Petrimex: Kam siahajú korene československého oligarchizmu?

Politika, biznis a lobistické prepojenie so štruktúrami štátu. Českí a slovenskí oligarchovia majú k sebe blízko. Veľká skupina z nich začínala na rovnakom mieste. V štátnej firme Petrimex

Politika, biznis a lobistické prepojenie so štruktúrami štátu. Českí a slovenskí oligarchovia majú k sebe blízko. Štruktúry, v ktorých žijeme budovali spoločne už od pádu komunizmu. A mnoho z nich pochádza z rovnakých pomerov. Štátnych podnikov, ktoré po páde komunizmu zabrali trh, ustrážili si know how a získali exkluzívne financovanie.

Veľa by o tom vedeli hovoriť bývalí manažéri Petrimexu. Dnes to vyzerá ako keby podpísal akýsi Abrahamov pakt zo seriálu Mamon Vladimíra Michálka. Každý z nich patrí medzi najvplyvnejších ľudí v strednej Európe, alebo je mŕtvy. Za všetko hovoria mená ako Babiš, Beljajev, alebo Rakický.

Andrej Babiš pri popisovaní svojich začiatkov preskakuje takmer polovicu jeho kariéry. Rád sa chváli tým, že začínal s kolegami v malej kancelárii na Václaváku a na účte mali stotisíc korún. Na minulosť v Petrimexe zabúda.

Hoci si v rámci kampane hnutia ANO prečítate príbeh popísaný vyššie a americký sen o tom, že prvé milióny zarobil po tom, čo dostal od Petrimexu v roku 1995 kopačky, pravda je niekde inde.

Pripomeňme, že Andrej Babiš označuje za začiatok svojej podnikateľskej kariéry a vznik Agrofertu úver 4 milióny dolárov od americkej banky Citibank v roku 1994. Do tej doby bol vraj rádovým manažérom Petrimexu bez výraznejšieho majetku

Milióny korún mal však zarobené dávno predtým a Petrimex ho nevyhadzoval, ale Babiš ho ovládol. Teda nielen on, ale v duchu riadkov vyššie, s ďalšími manažérmi.

Petrimex, ktorý sídlil v Bratislave bol jediným podnikom zahraničného obchodu s možnosťou obchodovať s priemyselnou a poľnohospodárskou chémiou medzi Československom a zahraničnými trhmi.

Andrej Babiš, sa v rámci štruktúr štátnej firmy prepracoval k zastupovaniu 15 československých firiem v Afrike. Od roku 1985 až do pádu komunizmu bol Babiš vyslaný do Maroka.

Socialistiký kariérizmus mu bol prirodzený. Cestu v obchodnej firme, ktorá bola akousi školou kapitalizmu v komunistickej krajine, mu dláždil jeho otec. Štefan Babiš pracoval pre firmu Československá keramika a stal sa jedným zo zakladateľov zahraničného obchodu na Slovensku. V rámci podniku zahraničného obchodu Strojexport bol Štefan Babiš vyslaný do Etiópie, kde predával okrem iného aj československé poľnohospodárske stroje. Behom ďalšej kariéry bol preložený do Paríža, kde Babišova rodina žila do roku 1961. Babiš starší bol aj jedným z vyjednávačov dohôd medzinárodných colných poplatkov. Matka Andreja Babiša bola zamestnankyňou Ústavu marxizmu-leninizmu.

Andrej Babiš v Maroku zaštiťoval predaj československého sortimentu do Maroka a opačne. Nielen v tom čase prichádzal do častého styku s ŠTB, ktorá manažérov s voľným pohybom detailne monitorovala. Podľa spisov v slovenskom ÚPN existujú podozrenia, že bol Babiš nútený monitorovať činnosť ďalších štátnych manažérov.  

Čítajte aj:

České mýto hazarduje. Koketuje s anonymnou firmou

Fico po vstupe do prvej vlády: Sebastredný a v moci sponzorov

Česká exportná banka prehrala boj o emisie zo Strážskeho

--

Po návrate z Maroka po páde komunizmu sa Andrej Babiš stal riaditeľom obchodnej skupiny s monopolom na dovoz surovín pre výrobu hnojív v Československu.

Zatiaľ čo iní prakticky len spoznávali, čo je podnikanie, manažéri Petrimexu využívali obchodné kontakty a rozbiehali nové projekty. Nečakali na to, čo s Petrimexom bude, ale začali podnikať na vlastné tričko. Hoci to nepriznávajú, už pred rokom 1993, kedy vznikol Agrofert založili niekoľko nových podnikov, medzi ktorými si navzájom požičiavali na ďalšie a ďalšie obchodné projekty, týkajúce sa zvyčajne nekonečného štátneho majetku, strateného v chaose meniacich sa režimov.    

V roku 1990 vznikla slovenská akciová spoločnosť Contix. Predsedom predstavenstva sa stal zamestnanec Petrimexu Alexej Beljajev, dnes vplyvný podnikateľ blízky Robertovi Ficovi. Po pár mesiacoch ho vo vedení firmy

V marci 1991 potom v rukách manažérov Petrimexu vzniká spoločnosť Sima, ktorú ovládol Ľubomír Šidala, Babišov spolupracovník z Maroka, ktorý dnes podľa obhodného registra figuruje v 29 spoločnostiach.

Ako uviedol týždenník Euro, neskôr do firmy Sima majetkovo pristúpili tiež Ivan Propper a Erik Rakický, syn šéfa Petrimexu Antona Rakického, ktorý zohral podstatnú úlohu v začiatkoch Agrofertu.

V roku 1991 sa potom objavila spoločnosť Conamis s riaditeľom Petrom Lövingerem. Zástupcom riaditeľa bol Peter Dubrovay. Tí zohrali významné úlohy pri ďalšej fáze rozrastu Agrofertu. Dodnes fungujú firmy Conamis Trading Transport a Conamis Transport. Tá istá skuina ľudí založila v minulosti aj IPF Conamis Investment, ktorý vznikol v januári 1992. Spoločnosť podľa týždenníka Euro skúpila len pár sto kupónových knižiek a v roku 1997 vstúpila do likvidácie. Predsedom dozornej rady bol Andrej Babiš.

Ten nesedel na stoličke nečinne. Hoci sa tým v životopise nepýši, v roku 1991 založil spoločnosť Savena. Vo vedení ho potom vystriedal Vojtech Agner – ktorý je dodnes právnym zástupcom Andreja Babiša. Zastupuje ho napríklad v spore s ÚPN. Savena je dnes súčasťou Agrofertu.

 

O ďalších manažéroch Petrimexu sa dočítate v ďalších častiach seriálu Korene oligarchizmu

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb