CEFC, ktorá fúzuje s J&T a zaujíma sa o Tatry má neznámych majiteľov

Čínska spoločnosť CEFC, ktorá kupuje polovicu finančnej skupiny J&T a krúži okolo Tatry Mountain Resorts je záhadou. Hlavní akcionári sú neznámi. Vznikajú špekulácie, že finančníci otvárajú dvere tajnej službe

Majetková štruktúra spoločnosti CEFC China Energy Company Limited, ktorá v súčasnosti aktívne pôsobí a investuje v Českej republike a na Slovensku, vedie až ku dvojici spoločností s ručením obmedzeným, ktorých väčšinový vlastník alebo vlastníci nie sú známi a z dostupných zdrojov nejdú dohľadať. Upozornil na to server Hlídacípes.org.

Odpoveď neprináša ani pátranie priamo v Číne, konkrétne v údajoch z portálu kreditných informácií o zahraničných firmách SkyMinder.

Aj to je dôvod, prečo sa vo vzťahu k CEFC špekuluje o tom, že firma má úzke väzby na čínske spravodajské služby a Ústrednú vojenskú komisiu.

K dispozícii je aspoň jedno meno z konečných majiteľov alebo akcionárov: dohľadať možno to, že po piatich percentách v oboch spoločnostiach s ručením obmedzeným, ktorá sa javí ako koneční vlastníci firmy, drží predseda CEFC China Energy Company Limited Jie Ťien-ming.

"Panuje oprávnené podozrenie, že materská firma, ktorá má nepriehľadnú vlastnícku štruktúru a ktorej "predseda" Ye Jianming (Jie Ťien-ming) je poradcom prezidenta Zemana, má úzke väzby na spravodajské služby Čínskej ľudovej republiky a frakciu "jastrabov" v Ústrednej vojenskej komisii ," hovorí odborníčka skúmajúca Čínu Olga Lomová.

Proti jej slovám a napríklad aj podobnej analýze amerického think-tanku Project 2049, sa v poslednej dobe opakovane ostro ohradil Jaroslav Tvrdík, prezident Zmiešanej česko-čínskej komory vzájomnej spolupráce a zamestnanec CEFC, ktorý inak kontakt s médiami nevyhľadáva.

"Špekulácie pochádzajú z jediného, zjavne zaujatého zdroja. Jednoznačne ich môžem vylúčiť. CEFC je stopercentne privátnou spoločnosťou, ktorá je na 342. mieste prestížneho rebríčka Fortune 500 najväčších firiem sveta a jej súčasti sú kótované na svetových burzách, " odpovedal Tvrdík Lidovým novinám.

Prezidentom firmy CEFC China Energy Company Limited je Chen Qiutu (v slovenskej transkripcii Čchen Čchiou-tchu). Akcionárska štruktúra tejto firmy odkazuje až k dvojici spoločností: Shanghai Jinzhuan Equity Investment Fund a Sinounited Investment Stock Corporation Limited. Päť percent v nich patrí už spomínanému Jie Ťien-ming. Kto však drží zvyšných 95 percent jasné nie je.

Materskou spoločnosťou CEFC China Energy Company Limited (s podielom 99,05%) je Shanghai Energy Fund Investment - spoločnosť s ručením obmedzeným so základným imaním vo výške 200 miliónov CNY. Aj v čele tejto spoločnosti je uvádzaný Chen Qiutu (Čchen Čchiou-tchu), zároveň aj prezident CEFC.

Druhý akcionár (s minoritným podielom 0,95%) je Sinounited Investment Stock Corporation Limited so základným imaním 500 miliónov CNY.

Podľa oficiálnych stránok spoločnosti CEFC založil až v roku 2002 vtedy dvadsaťpäťročný Ye Jianming (Jie Ťien-ming), ktorý ako svoje povolanie uvádza "priemyselník a filantrop". Agentúra Bloomberg ale vznik spoločnosti datuje rokom 1980.

Firma je registrovaná v zóne voľného obchodu v Šanghaji. "Pristupujú k nej ako k zahraničnej spoločnosti, ktorá môže importovať a exportovať bez importnej a exportnej licencie. Domáce firmy pôsobiace mimo zónu voľného obchodu licenciu pre import a export potrebujú, " upozorňujú autori analýzy.

Čítajte aj:

Priekopník konšpirácií? Podľa tajných služieb Fico

Petrimex: Babiš Babišom vlastnou hlavou? Bez Rakického by bol len bežný káder

Vrážd novinárov je čoraz viac. Nájomní vrahovia unikajú

Banka Glance House nechce. Byty by mali ostať majiteľom

--

Hlavným predmetom záujmu CEFC China Energy Company Limited je predovšetkým energetika, petrolejársky a chemický priemysel. Spoločnosť má vo svete podiely aj v bankách, poisťovniach a ďalších finančných inštitúciách. Pôsobí aj v hotelierstve či stavebnom priemysle.

CEFC o sebe na svojich českých stránkach píše, že je najväčšou súkromnou spoločnosťou v Šanghaji a šiestou najväčšou privátnou firmou v Číne. "Opakovane bola zaradená medzi TOP 10 najvplyvnejších spoločností Číny. Od roku 2013 rozdelila do charitatívnych a kultúrnych aktivít cez dve miliardy českých korún a posledné štyri roky bola ocenená ako jeden z TOP 10 najväčších charitatívnych darcov Číny. "

Podľa medzinárodných i čínskych porovnaní sa firme skutočne darí. V rebríčku úspešnosti päťsto globálnych firiem 2015 Fortune Global 500 Enterprises skončila na 342. mieste, v rebríčku top 500 čínskych firiem sa umiestnila v roku 2014 na 65. pozícii.

Čínska skupina CEFC prevzala spolu s partnermi podiel 79,4 percenta v spoločnosti Pivovary Lobkowicz Group. Transakcia má hodnotu 1,9 miliardy korún. Kupujúcim 79,4 percenta akcií sa podľa podpísaných zmlúv stáva novo založená spoločnosť LAPASAN, sro, v ktorej drží väčšinový 70-percentný podiel CEFC. Dvadsaťpercentný podiel v novom podniku má spoločnosť J&T Private Equity Group, desať percent potom generálny riaditeľ a spolumajiteľ Pivovarov Lobkowicz Zdeněk Radil.

CEFC vstúpila aj do futbalovej Slavie Praha. Číňania budú mať v klube 60 percent, zvyšok získa Jiří Šimáně, spolumajiteľ firmy Travel Service. Okrem toho oznámila CEFC kúpu Martinik paláca na Hradčanskom námestí v Prahe, budovy Živnobanky a zvýšenie svojho podielu v česko-slovenskom finančnej skupine J&T Finance Group.

Finančníci posledne oznámili, že Číňania pohltia až polovicu J&T. Podľa informácií biztweetu sa navyše stále zaujímajú o spoločnosť Tatry Mountain Resorts, ktorá vlastní horské vleky, hotely a celé rezorty vo Vysokých Tatrách, ale aj susedných krajinách.

CEFC informovala aj o vstupe do médií. Informovala o pláne prevziať minoritné podiely českých firiem Médea Group a vydavateľstvo Empresa Media.

Nezvyčajné a kontroverzné je prepojenie čínskych podnikateľov na českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý im v Ázii otvára dvere. Predseda predstavenstva čínskej skupiny CEFC Jie Ťien-ming je podľa Českého rozhlasu od apríla členom poradného tímu prezidenta Miloša Zemana. Hrad navyše o aktivitách v Číne klamal. Biztweet sa pred návštevou pýtal na to, či Zeman plánuje aj podnikateľskú misiu počas návštevy v Číne. Hovorca hradu odpovedal: "Podnikateľská misia sa neplánuje. Ide o oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny." To však nebolo pravdou a Zeman je v Číne aj s predstaviteľmi ním vybraných firiem.