Petrimex: Socialistickým prominentom z okolia Babiša sa darí

Manažéri z okolia najbohatšieho Slováka a českého ministra financií Andreja Babiša bodovali za komunizmu a bodujú aj dnes. Často pritom podnikanie previazávajú navzájom a neboja sa do toho zapojiť peniaze daňových poplatníkov

Manažéri z okolia najbohatšieho Slováka a českého ministra financií Andreja Babiša bodovali za komunizmu a bodujú aj dnes. Často pritom podnikanie previazávajú navzájom a neboja sa do toho zapojiť peniaze daňových poplatníkov.

Jedným z nich je Milan Rusnák. Babišov priamy spolupracovník ešte z čias komunizmu je teraz významným hráčom ministra pri presadzovaní jedného z najdôležitejších zákonov českej vlády a ekonomicky krajiny vôbec – elektronickej evidencie tržieb.  

Známosť prominentných podnikateľov vznikla ešte za idylických čias socializmu, kedy Babiš aj Rusnák patrili k privilegovaným manažérom štátneho podniku zahraničného obchodu Petrimex. Obaja priami spolupracovníci sa spoznali v rokoch 1985 – 1988.

Milan Rusnák študoval zahraničný obchod, pričom už v tomto období získal neobvyklé povolenie cestovať do zahraničia. V Petrimexe dostal na starosť  dovoz hnojív, močoviny, dusíkatých hnojív a kyselín. Pravidelne cestoval na jednania do Nemecka a Švajčiarska. O tom, že patril podobne ako Andrej Babiš k spoľahlivým komunistom svedčí fakt, že sa behom krátkeho času vypracoval až na pozíciu vedúceho referátu.

Rusnák v rozhovore pre lupa.cz http://www.lupa.cz/clanky/milan-rusnak-neni-to-boj-na-kratkou-trat/ infantilne popisuje ako sa mu počas socializmu žilo ťažko. Vraj sníval o tom, že vycestuje do Ameriky, no úrady mu to nechceli povoliť. Preto musel vycestovať do Nemecka na dovolenku a odtiaľ v roku 1989 požiadal o víza v Austrálii.

Svoj oficiálny životopis začína až tam. Zrejme sa vzhľadom k aktuálnemu biznisu so štátom nerád chváli známosťamu s vrchnosťou socialistického oligarchizmu.

Z Austrálie ho jeho nový zamestnávateľ – telekomunikačná spoločnosť Telstra vyslala do Kazachstanu. V roku 1996 prešiel do spoločnosti GTS, ktorá ho zas poslala na Ukrajinu.

Do Prahy sa vrátil až v roku 1998, pričom odvtedy preskakoval medzi riaditeľskými stoličkami českej pobočky GTS a ďalšej technologickej firmy Dattel. 

Prečítajte si posledný diel seriálu Petrimex: Zrodenie Agrofertu spojkami Šidalom a Propperom

Dnes má Milan Rusnák rozbehnutých viac projektov. Jeho služby, ako skúseného biznismena z oblasti telekomunikácií využíva aj české ministerstvo financií. Hoci nerado, serveru echo24 priznalo, že Rusnák bol jedným z kľúčových konzultantov prípravy zákona o elektronickej evidencii tržieb. Rezort však informáciu potvrdil až po tom, čo o Rusnákovom vystupovaní za štát na množstve jednaní prehovorila séria svedkov.

O tom, či je jeho pozícia v Babišovom ministerstve oficiálna, alebo funguje len ako lobista nehovorí ani štát ani Milan Rusnák.

Čítajte aj: 

Babišov biznis so Slovenskom. Za Ficovej vlády si prišiel na miliardy

Petrimex: Zrodenie Agrofertu spojkami Šidalom a Propperom

Súd zastavil konkurzné konanie Glance House. Banka prišla s riešením

--

Ešte ako generálny riaditeľ českej GTS, vytvoril silné spojenie s ďalšími manažérmi, ktorí v regióne budujú svoje podnikanie na spolupráci so štátom. Jedným z nich je Miloslav Rut, ktorý šéfoval regionálnym aktivitám firmy Cisco.

Rutovou pravou rokou bol Miroslav Hejna. Spolupracovali aj s Hanušom Weislom, ktorý mal v Ciscu na starosti verejné zakázky. Po dvoch rokoch spolupráce v Ciscu osviežili spoluprácu až na ministerstve financíi Českej republiky, kde trojica dostala od Babiša kľúčové úlohy.

Prvou lastovičkou bola zakázka pre spoločnosť BDO IT, kde je Rut spolumajiteľom. Hanuš Weisl dostal od Babiša pozíciu riaditeľa Štátnej tlačiarne cenín.

Paradoxne už po roku Babiš Weisla odvolával. Prišlo sa totiž na to, že štátna firma pod jeho vedením rozdáva drahé darčekové predmety spriazneným podnikateľom a politikom. Nominácie Andreja Babiša do štátnych inštitúcií pravidelne vzbudzujú emócie. Kľúčové úrady totiž dostávajú len priatelia oligarchu a ministra, pričom v životopisoch štátneho manažmentu až príliš nápadne svietia názvy Petrimex a Agrofert.  

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb