Kto obchoduje s akciami U.S.Steel? Aj košickí riaditelia

Milióny eur. Toľko si na akciách United States Steel Corporation zarábajú súčasní aj bývalí riadelia košických železiarní

Milióny eur a obchodovanie s akciami korporácie v zaujímavých dátumoch. Exprezidenti a riaditelia U.S.Steel Košice hrajú významnú rolu v železiarňach aj na Wall Street. Medzi insider tradermi  United States Steel Corporation majú košickí manažéri silné slovo. Spomedzi obchodníkov zvnútra americkej korporácie patria medzi najaktívnejších obchodníkov.

Nálepkou insider trader sú na burze označovaní ľudia, ktorí pravdepodobne poznajú aj vnútorné informácie spoločnosti.  

Zaujímavé sú pri tom aj termíny ich obchodov. Napríklad George Babcoke, predal na burze 1525 akcií 29.5.2015, teda dva dni pred tým, než ho na prezidentskej stoličke U.S.Steel Košice oficiálne vystriedal Scott Buckiso.  V rovnakom čase predával akcie aj ďalší košickí exprezident David J. Rintoul.

Ten za posledný rok obchodoval 18 tisíc akcií za takmer pol milióna dolárov. George Babcoke zarobil na akciách takmer 800 tisíc dolárov za obchodovanie zhruba 33 tisíc kusov akcií. Najaktívnejším insider traderom s akciami United States Steel Corporation je generálny riaditeľ pitsburgskej centrály Mario Longhi, ktorý obchodoval v poslednom roku 170 tisíc akcií.

Množstvo z obchodov z posledného roka sa konalo formou transakcií na uzavretom trhu. Možno teda predpokladať, že profitovanie z akcií patrí medzi motivačné systémy manažérov amerického železiarskeho giganta.  

--

Ďalšie diely seriálu Slovenské žeezo:

Investiční hriešnici a anonymy. U.S.Steel ovláda pestrá zmes subjektov

Košické železiarne čerpajú štátnu pomoc. Taja komu posielajú zisk

--

Ako už biztweet informoval, majiteľská štruktúra košických železiarní nie je tak čitateľná ako je zaužívané prezentovať. Podľa účtovných uzávierok spoločnosti posiela U.S.Steel Košice čistý zisk holandskej materskej firme U. S. Global Holdings I B.V. Tá je potom spravovaná „trastovou“ firmou, ktorá nesmie prezradiť, kde peniaze končia.

Americkú korporáciu United States Steel Corporation, ktorá ovláda košické železiarne manažérsky, riadia hlavne akcionári z radov privátnych fondov. Sú medzi nimi aj také mená ako Van Eck Globall, Amerigo Asset Management Corporation, Systematic Financial Management LLP, či Invesco a S & P 500.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com