Rusi sa boja americkej ropy. Rušenie embarga však Európanov poteší

Podpis zrušenia amerického embarga na vývoz ropy je obavou ruskej ekonomiky. Pre Európu by to však bola dobrá správa

Očakávanie podpisu Baracka Obamu pod prelomové zrušenie embarga na vývoz americkej ropy je obzvlášť trpké pre ruskú ekonomiku. Podľa časti odborníkov by totiž akýkoľvek export americkej ropy mimo kontinent znamenal ďalší nepríjemný zásah pre ruskú ekonomiku, ktorá je na príjmoch z predaja ropy výrazne závislá.

Hoci je otázne aký podiel z 9 miliónov barelov ročnej americkej produkcie ropy by po podpise dekrétu pritieklo do Európy, akákoľvek nová ropa v potrubí Európskej únie znamená pre Moskvu straty.

Hoci americký prezident stále nepodpísal návrh zrušenia embarga na export ropy, ktorý schválil kongres, ceny ropy hovoria o očakávaní súhlasného stanoviska Baracka Obamu. „Reakcia trhov, ktorá takmer vynulovala cenovú medzeru medzi ropami WTI a Brent naznačuje, že trhy so schválením počítajú,“ potvrzuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Poľská strana už naznačovala, že by v prípade zrušenia embarga, ktoré platí od roku 1975 rada dovážala ropu z USA a nahradzovala ňou výraznejšiu časť dovozu z Ruska. Podľa Kamila Borosa je však scenár významného dovozu ropy z USA do Európskej únie menej pravdepodobný.  

Čítajte aj: 

Ropovodné prepojenie s Rakúskom obíde Žitný ostrov

Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou cez elektrinu

Nový reaktor v Jaslovských Bohuniciach bude fungovať v roku 2029

--

„Z nášho pohľadu to takto fungovať nebude. Skôr to bude o arbitráži, teda vo využívaní cenových rozdielov. A to najmä v situácii, kedy bude panovať na niektorom type ropy nesúlad medzi ponukou a dopytom, ktorý by medzi nimi cenovú medzeru roztvoril. WTI a Brent nie sú rovnakej kvality, sú však substituovateľné a tak by mohla v prípade vyššieho nárastu cenového rozdielu dočasne prúdiť ropa jedným alebo druhým smerom,“ vysvetľuje Boros.

Graf: Vývoj cien ropy Brent oproti WTI v roku 2015

Z pohľadu európskych spotrebiteľov by však zrušenie embarga znamenalo iba dobré správy. „Je to jemne negatívna správa pre amerických motoristov a  jemne pozitívna pre neamerických, keďže v posledných rokoch bola ropa Brent o niečo drahšia ako ropa WTI.  posledných mesiacoch bol Brent oproti WTI o 2-4 doláre za barel drahší. Ihneď po ohlásení plánovaného zrušenia zákazu exportu ropy sa cenové rozdiely medzi týmito dvoma benchmarkmi pri vidine možnosti arbitráže zotreli. K prispôsobeniu zrejme došlo na oboch stranách, Brent o niečo zlacnel, WTI o niečo zdražel,“ dodáva Kamil Boros.  

 

 

Fotozdroj: CC/flickr