Nový reaktor v Jaslovských Bohuniciach bude fungovať v roku 2029

Jadrový reaktor v Jaslovských Bohuniciach chcú dokončiť do roku 2029. Vydržať by mal asi 60 rokov

Štátna jadrová firma vypracovala detailný dokument budovania nového bloku jadrovej elektrárne. Poskytla ho na posudzovanie vplyvov na životné prostredie orgánom na Slovensku aj susedným krajinám.

Jadrová energetická spoločnosť Slovensko by chcela nový blok Jaslovských Bohuníc začať stavať v roku 2021. Skúšobnú prevádzku by chcela zahájiť v roku 2027 a „ostrú“ v roku 2029.

„Plocha pre umiestnenie nového jadrového zdroja priamo susedí s existujúcim areálom jadrových zariadení Jaslovské Bohunice (EBO), pričom využíva aj časť plôch odstavených JE A1 a V1,“ uvádza jadrová spoločnosť v projekte.  

Elektráreň s tlakovodným reaktorom (PWR) generácie III+ bude mať celkový elektrický inštalovaný výkon do 2400 MW. Prevádzková životnosť elektrárne bude 60 rokov.

--

Čítajte tiež:

EPH má údajne záujem o prevzatie poľskej bane Brzeszcze

Slováci chystajú plynovod do Poľska. Bude mať cez sto kilometrov

Slovensko ostane čoskoro bez vlastnej ropy

Bridlicový plyn aj na Slovensku? Pri Svidníku sa skúma

NFD spustí výrobu zelených generátorov. Prácu nájdu desiatky ľudí

Nafta rozširuje ťažiská plynu pri Michalovciach

--

„Zámer pritom zohľadňuje charakter navrhovanej činnosti (ktorou je jadrové zariadenie) a špecifiká lokality (na ktorej sa nachádza rad ďalších jadrových zariadení). Z tohto hľadiska je v Zámere venovaná zvláštna pozornosť problematike vplyvov na obyvateľstvo a verejné zdravie (najmä v oblasti vplyvov ionizujúceho žiarenia), vrátane príslušných kumulatívnych vplyvov navrhovanej činnosti spolu s ďalšími jestvujúcimi resp. pripravovanými činnosťami v lokalite,“ akcentuje bezpečnosť jadrová spoločnosť. Vznik cezhraničných vplyvov je podľa Jadrovej energetickej spoločnosti Slovensko prakticky vylúčený.

Podrobné vyhodnotenie vplyvov nového jadrového zdroja na jednotlivé zložky životného prostredia a zdravie obyvateľstva bude vykonané na základe podrobných analýz v ďalšom stupni posudzovania.