Európska komisia vyzýva Slovensko na zlepšenie dohľadu nad poisťovňami

Európska komisia zahájila infringement proces v štádiu formálnej výzvy voči Slovensku pre nedostatočný dohľad nad poisťovníckym trhom.

Nedostatočný dohľad má byť výsledkom nedostatočnej aplikácie smernice Solventnosť II Európskej komisie. 

Podľa Komisie Národná banka Slovenska, ktorá je príslušným orgánom dohľadu zodpovedným za monitorovanie spôsobu, akým poisťovne so sídlom na Slovensku dodržiavajú právo Únie, nepodniká včasné kroky proti poisťovniam, ktoré pravidlá nedodržiavajú. 

Národná banka si okrem toho podľa infringementu nesplnila povinnosť ochrany poistencov vyplývajúcu zo smernice Solventnosť II, pretože pri odňatí povolenia slovenskej poisťovni nevykonala účinný dohľad ani účinne nespolupracovala s orgánmi dohľadu v hostiteľských členských štátoch.

Účinný dohľad je podľa európskej smernice základným predpokladom budovania dôvery v jednotný trh a zabezpečenia záujmov poistencov. Vzhľadom na narastajúci objem poisťovníckej činnosti v cezhraničných kontextoch má nedostatočný dohľad v jednom členskom štáte vplyv na celú Európsku úniu. 

Čítajte aj:

Bransonov sen sa rozbieha pomaly. Zbohatlícke lety do kozmu zatiaľ prerábajú

Rubrik si v IPO trúfa na 713 miliónov dolárov

Existuje, alebo nie? Tesla padá po správach, že nepripravuje lacnejší model

Pravidlá EÚ by sa mali vykonávať spôsobom, ktorý je zárukou účinného celkového dohľadu nad poisťovňami a porovnateľnej ochrany poistencov v celej EÚ.

Slovensko má do konca júna 2024 odstrániť nedostatky, na ktoré Komisia poukázala a odpovedať na formálnu výzvu. Ak Komisia nedostane uspokojivú odpoveď, môže rozhodnúť o vydaní odôvodneného stanoviska, čo je druhé štádium infringementu smerujúceho k žalobe na európskom súde.

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP