Existuje, alebo nie? Tesla padá po správach, že nepripravuje lacnejší model

Po správach o tom, že Tesla nepripravuje očakávaný dostupnejší model označovaný ako Model 2, akcie automobilky padajú. Elon Musk tweetuje, že správy nie sú pravdivé.

Akcie Tesly na burze zaznamenali v prvom aprílovom týždni pokles po tom, čo agentúra Reuters oznámila, že spoločnosť vyrábajúca elektrické vozidlá nepostaví lacnejší elektromobil, ktorý Wall Street označuje ako Model 2.

Väčšinový majiteľ a riaditeľ automobilky prepad spomalil po tom, čo túto správu poprel v tweete na svojej sociálnej sieti X.

Namiesto stavby Modelu 2 by sa Tesla mala podľa správ sústrediť na výrobu samoriadiacich robotických vozidiel, uviedla správa agentúry Reuters. Rozhodnutie údajne padlo na februárovom (2024) zasadnutí vedenia Tesly.

Rovnakú stratégiu načrtol Walter Isaacson v biografii generálneho riaditeľa Elona Muska, ktorý uprednostnil robotaxi pred Modelom 2, keď on a jeho podriadení zvažovali plány spoločnosti. Musk nakoniec okolo roku 2022 podľa knihy ustúpil a manažéri ho presvedčili, že Tesla môže urobiť oboje.

Dlhodobé odhady dodávok Tesly Street závisia od toho, či spoločnosť rozšíri svoj produktový rad tak, aby obsluhovala väčšiu časť automobilového trhu. Tesla vo svojej správe o zisku za prvý štvrťrok tiež poukázala na to, že vozidlo s nižšou cenou by v nasledujúcich rokoch podporilo rast.

"Pre Teslu by to bol temný mrak...bola by to nočná mora, keby toto bolo zošrotované," povedal analytik Wedbush Dan Ives a dodal, že by bol prekvapený, keby Tesla plány na dostupný elektromobil zrušila.

Čítajte aj:

AMC padá. Investori reagujú na rozhodnutie o predaji akcií

Zuckerberg predal akcie Mety za 428 miliónov dolárov

Argentína devalvuje svoju menu a škrtá dotácie. Rozbieha sa ekonomický experiment

Analytik Street Research Pierre Ferragu by bol taktiež prekvapený. „Tesla vždy koncipovala platformu novej generácie tak, aby vyhovovali tak Robotaxi, ako aj dostupnému modelu,“ povedal Ferragu. „Bol to výsledok debaty medzi Elonom a jeho hlavným konštruktérom, Elon uprednostňoval komplexný prístup Robotaxi a tímom obhajujúcim vyvážený plán Robotaxi a cenovo dostupného auta. To sa nezmenilo a predpokladám, že februárová schôdza bola o pláne Robotaxi, ktorý je pre Teslu výraznou výhodou oproti Číňanom, a hlavným strategickým cieľom Elona."

Tesla čelí v Číne tvrdej konkurencii s desiatkami výrobcov elektromobilov, ktorí ponúkajú desiatky plne elektrických modelov, z ktorých mnohé začínajú pod cenou 20-tisíc dolárov.

Masovo predávaná robotaxi by bola novým, jedinečným produktom. Záležalo by samozrejme na tom, či Tesla dodá technológiu potrebnú pre skutočne samoriadiace auto. Aj keď je technológia Tesly na podporu vodiča pôsobivá, dnes si vyžaduje 100% dohľad človeka.

Čínsky výrobca EV BYD dodal v prvom štvrťroku asi 624 000 plne elektrických a plug-in hybridných vozidiel, čo je o 34 % menej v porovnaní so štvrtým štvrťrokom roku 2023. Predaje však vzrástli o 14 % oproti predchádzajúcemu roku. Predaje Tesly medziročne klesli takmer o 9 %.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP