AMC padá. Investori reagujú na rozhodnutie o predaji akcií

Spoločnosť AMC podnikajúca vo filmovom biznise oznámila zlé výsledky a rozhodnutie o zvýšení likvidity. Investori na to reagujú nedôverou.

Firma oznámila, že potrebuje cash, a to z dôvodu minuloročných štrajkov hollywoodskych scenáristov a hercov.

Akcie spoločnosti AMC Entertainment Holdings Inc. preto v čase písania týchto riadkov klesli o 13,4 %. Firma pritom rozhodla o predaji akcií v hodnote 250 miliónov amerických dolárov.

Novú likviditu firma potrebuje na splatenie, refinancovanie a odkúpenie existujúceho dlhu, ale aj na všeobecné firemné účely.

„Ponuka sa okrem iného vykonáva s cieľom zvýšiť likviditu spoločnosti vo svetle nízkych tržieb v prvom štvrťroku, čo čiastočne vyplýva zo štrajku Writers Guild of America a Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio. Štrajk umelcov, ku ktorému došlo počas roku 2023, zvýšil požiadavky na sezónny pracovný kapitál a výsledné náklady v hotovosti,“ uviedla spoločnosť AMC vo vyhlásení.

"Pôsobivá chystaná filmová ponuka mi dáva čoraz väčšiu dôveru v potenciál solídnej tržby v kinematografickom priemysle neskôr v roku 2024 a v roku 2025. Ale v prvej časti roku 2024 nás čaká iba ťažká práca, pretože rok 2023 sa týka oneskorených uvedení filmov," povedal na sieti X riaditeľ firmy Adam Aron.

Čítajte aj: 

Zuckerberg predal akcie Mety za 428 miliónov dolárov

Argentína devalvuje svoju menu a škrtá dotácie. Rozbieha sa ekonomický experiment

Námorné trasy v ohrození. Ďalší logistický líder prerušuje prepravu v Červenom mori

Firma už v súvislosti so snahou získať hotovosť vykonala prevod prioritných (špecifický druh akcií bez hlasovacích práv) akcií za 418 miliónov dolárov do kmeňových akcií.

Celková hotovosť spoločnosti AMC, prevádzkujúca rozsiahlu sieť kín a súvisiacich služieb na konci roka 2023 predstavovala 884,3 milióna USD. Celkový dlh spoločnosti vrátane finančných lízingov na konci roka 2023 predstavoval približne 4,56 miliardy USD.

V decembri 2023 spoločnosť AMC dokončila akciovú ponuku na trhu a získala približne 350 miliónov USD, keď sa pokúsila znížiť svoje dlhové zaťaženie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP