Argentína devalvuje svoju menu a škrtá dotácie. Rozbieha sa ekonomický experiment

Argentína oznámila prudkú devalváciu svojej meny a zníženie dotácií na energetiku či dopravu. Ide o štart série sľubovaných tvrdých škrtov nového ultrapravicového populistického prezidenta Javiera Mileia.

Prudké škrty prinášajú dávku reality, ktorá sa nepáči argentínskej populácii. Tá verila prezidentovým sľubom z obdobia kampane, že zlepšenie ekonomickej situácie príde na úkor menšín, pokrokových a ekologických, či ľudskoprávnych aktivít. Pristúpil však k jednoduchým priamych a rýchlym úsporným opatreniam. Odborná verejnosť však na šetrenie Argentíny pozerá rezervovane. Stále totiž nie je jasné, či má Milei aj plány na oživenie ekonomiky a systematické reformy. 

Minister hospodárstva Luis Caputo v televíznom posolstve uviedol, že argentínske peso bude devalvované o 50 percent - na 800 pesos za dolár.

Argentína trpí 143-percentnou ročnou infláciou, jej mena sa prepadla a štyria z 10 Argentínčanov sú v pásme chudoby. Krajina má tiež narastajúci fiškálny deficit, obchodný deficit vo výške 43 miliárd amerických dolárov a hrozivý dlh vo výške 45 miliárd dolárov Medzinárodnému menovému fondu, Do apríla 2024 bude multilaterálnym a súkromným veriteľom splatných 10,6 miliardy dolárov.

V rámci nových opatrení vláda uviedla, že ruší tendre na akékoľvek projekty verejných prác a ruší niektoré štátne pracovné miesta, aby sa zmenšila veľkosť štátu. Oznámila tiež škrty v dotáciách na energetiku a dopravu, avšak nepredstavila detaily.

Čítajte aj: 

Námorné trasy v ohrození. Ďalší logistický líder prerušuje prepravu v Červenom mori

Bratislava je lídrom nielen v EÚ, ale OECD. V ochladzovaní mesta

U.S.Steel prechádza do rúk japonského investora

Medzinárodný menový fond tieto opatrenia privítal a uviedol, že poskytujú „dobrý základ“ pre ďalšie diskusie s Argentínou o jej dlhu voči inštitúcii.

Milei sa preslávil v televízii tvrdými a vulgárnymi vyjadreniami proti tomu, čo nazýval politickou kastou. Svoju popularitu pretavil do kongresového kresla a potom, rovnako rýchlo, do prezidentskej kandidatúry. Sám sa nazýva anarchokapitalistom a hovorí o pomerne uletených plánoch ako zrušenie meny, jej nahradenie americkým dolárom, či kontroverznými kryptomenami. 

Ako kandidát Milei sľuboval taktiež zrušenie centrálnej banky a niekoľkých ministerstiev. Napriek tomu do vlády nominoval ľudí z bývalého vedenia centrálnej banky. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP