Ropovodné prepojenie s Rakúskom obíde Žitný ostrov

Ropovodné prepojenie medzi Slovenskom a Rakúskom obíde Žitný ostrov. Sľubuje to investor

Spoločnosť Bratislava - Shcwechat Pipeline plánuje pre ropovodné prepojenie medzi Slovenskom a Rakúskom novú trasu. Pre veľkú kritiku aktivistov a samosprávy ruší plány trasy, ktorá by viedla cez Žitný ostrov. Pre biztweet to potvrdil prokurista Bratislava - Schwechat Pipeline Robert Nemcsics.

„Slovenský úsek plánovaného ropovodu je v pokročilom štádiu príprav. Jeho realizácia je však závislá aj od dohody so samosprávou Bratislavy v súvislosti so zmenou trasy oproti súčasne platnému územnému plánu. Ten vytyčuje koridor pre tento ropovod cez územie Žitného ostrova. Zámerom vlády Slovenskej republiky, ako aj investorov a realizátorov je dosiahnutie takej zmeny v územnom pláne, aby predmetný koridor neprechádzal cez územie Chránenej krajinnej oblasti Žitný ostrov. Toto riešenie umožní aj prekládku súčasnej vetvy ropovodu Družba mimo územie tejto chránenej krajinnej oblasti,“ hovorí pre biztweet.eu Robert Nemcsics.

Trasa mimo Žitného oslova by mohla upokojiť aj protestné hlasy aktivistov, ktorí pri predošlom pláne viesť ropovod cez Bratislavu kritizovali zámer ropovodného prepojenia aj na úrovni mestskej a krajskej politiky.

Na rakúskom úseku Bratislava – Schwechat Pipeline, ktorý tvorí 70 percent celej plánovanej trasy sa uskutočnili práce zamerané na aktualizáciu práv prechodov, stavebných povolení a ďalších náležitostí týkajúcich sa trasy ropovodu.

--

Čítajte tiež: 

Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou cez elektrinu

Nový reaktor v Jaslovských Bohuniciach bude fungovať v roku 2029

EPH má údajne záujem o prevzatie poľskej bane Brzeszcze

Slováci chystajú plynovod do Poľska. Bude mať cez sto kilometrov

Slovensko ostane čoskoro bez vlastnej ropy

--

„Pred niekoľkými týždňami bolo ukončené ďalšie kolo posudzovania projektu ropovodu z úrovne Európskej komisie v Bruseli. Výsledkom tohto niekoľkomesačného procesu, počas ktorého bolo potrebné aktualizovať a obhájiť nielen ekonomické, technické, ale aj ekologické parametre projektu, je opätovné potvrdenie o zaradení projektu ropovodu medzi strategické projekty v oblasti energetiky v rámci EÚ,“ pokračuje Robert Nemcsics.

Okrem súhlasu hlavného mesta a aktivistov musí získať Bratislava Schwechat Pipeline aj politickú zelenú na celoštátnej úrovni. To bude závisieť od toho, aká vládna garnitúra vzíde z marcových volieb. Finalizáciu príprav projektu by chcel jeho autor zavŕšiť do konca roka 2016.

Slovenská republika a Rakúsko sa ropovodmi spoja približne za sto miliónov eur. Nové prepojenie spojí ropovod Družba na slovenskom území so sieťou Adria Wien Pipeline v Rakúsku. Obom stranám to má priniesť tučné zisky z obchodného tranzitu ľahkej ropy z Rakúska na východ a naopak ťažkej ropy z Družby smerom na západ. Bratislava - Schwechat Pipeline je ovládaná štátnou firmou Transpetrol.

 

 

Fotozdroj:bspipeline.eu