Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou cez elektrinu

Európska únia štedro dotuje programy na eletrifikáciu afrických krajín. Čína je však agresívnejšia

Súčasťou stratégií európskej rozvojovej pomoci je aj snaha rozšíriť pokrytie afrických území energetickými sieťami. Krajiny bohaté na nerastné suroviny nedokážu s bohatstvom narábať správne, a tak o vplyv na ich energetickom trhu bojujú zahraniční hráči.

Podľa neoficiálnych plánov má na rozvoj energetických projektov a zelenú politiku krajín tretieho sveta ísť až dvadsať percent celého budgetu určeného pre rozvoj krajín, ktoré sa nachádzajú v kríze.

Jedným z kľúčových projektov európskej rozvojovej pomoci je snaha elektrifikovať krajiny subsaharskej Afriky. Stratégia je jasná. Ak súkromník spustí projekt v krajinách zo zoznamu rozvojovej pomoci, Európska únia mu k jeho investícii priloží grant v dvojnásobnej výške investície.

Európsky projekt však podľa spoločnosti European Electronics, ktorá rozvojové projekty v elektrifikácii riadi, čelí niekoľkým základným problémom. Tou prvou je fakt, že v množstve rozvojových afrických krajín doposiaľ platí zákaz prístupu k zahraničným investíciam.

--

Čítajte tiež:

Nový reaktor v Jaslovských Bohuniciach bude fungovať v roku 2029

EPH má údajne záujem o prevzatie poľskej bane Brzeszcze

Slováci chystajú plynovod do Poľska. Bude mať cez sto kilometrov

Slovensko ostane čoskoro bez vlastnej ropy

Bridlicový plyn aj na Slovensku? Pri Svidníku sa skúma

--

Ten by sa dal rozbiť postupným politickým lobbingom, ťažšie je to však s konkurenciou Číny. Tá je podľa neoficiálnych informácií v obsadzovaní energetických držiav v Afrike rýchlejšia.

Príčinou je jednoduchší prístup ku kapitálu a veľký tlak na elity krajín, ktoré energetické investície zo zahraničia vyhľadávajú.

Aj preto Európska únia čím ďalej tým túžobnejšie očakáva začatie zimného summitu OSN v Paríži. Na ňom by sa mala podpísať nová rozvojová dohoda medzi USA, EU a Čínou.  

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com