Európska komisia vyšetruje dotáciu pre známeho lobistu. Je spájaný s Kaliňákom, Sieťou i oligarchami Smeru

Európska komisia vyšetruje verejnú podporu poskytnutú slovenskej spoločnosti Najpi na zriadenie závodu na ťažbu sklárskeho piesku. Podozrenie neoprávnene vyplatenej dotácie smeruje k bývalému obchodnému partnerovi Roberta Kaliňáka, ktorý podnikal aj s krajským predsedom strany Sieť a mnohými známymi oligarchami.

Dotácia bola pridelená za podozrivých okolností a Európska komisia pracuje s podozrením, že šlo o porušenie pravidiel Európskej únie v oblasti štátnej pomoci.

V roku 2013 jednofarebná vláda Roberta Fica odklepla spoločnosti NAJPI regionálnu pomoc vo výške 4,99 milióna eur na podporu jej investícií do závodu na ťažbu sklárskeho piesku v Trnavskom kraji. Šlo teda zámerne o najvyššiu možnú podporu z daného eurofondového programu.

20. júla 2017 prijala EK rozhodnutie, v ktorom dospela k záveru, že opatrenie pomoci, ktoré poskytlo Slovensko, spĺňa kritériá stanovené vo všeobecnom nariadení o skupinových výnimkách, a preto je zlučiteľné so Zmluvou o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ) a oslobodené od povinnosti vopred eurokomisiu informovať a získať jej súhlas.

Všeobecný súd EÚ však toto rozhodnutie Komisie zrušil svojím rozsudkom z 9. septembra 2020. Súd upozornil, že dôkazy, ktoré poskytol sťažovateľ v súvislosti s väzbami medzi spoločnosťou Najpi a ďalšou spoločnosťou mohli vyvolať pochybnosti, pokiaľ ide o charakterizáciu spoločnosti Najpi ako malého a stredného podniku.

Všeobecný súd rozhodol, že Európska komisia bola povinná posúdiť, či boli počas dvoch po sebe nasledujúcich účtovných období prekročené príslušné limity na klasifikáciu spoločnosti Najpi ako MSP. Zjednodušene povedané, firma sa zámerne štruktúrou pripravila na to, aby mohla čerpať dotácie určené pre menšie podniky ako je ona. Ona sama bola v skutočnosti súčasťou širšej majetkovej štruktúry. Otázne boli aj jej hospodárske výsledky, ktoré pravdepodobne nespĺňali požadované hodnoty.   

Čítajte aj:

Ford prežíva najhoršie obdobie za dekádu. Akcie smerujú k negatívnemu rekordu

Najmohutnejšia kriminálna kampaň dekády. O čom je vojna v polícii

Krátky voľný pád systému našich ľudí: Ficovi ľudia za mrežami IV

Správna klasifikácia spoločnosti Najpi ako MSP alebo veľkého podniku je potrebná na to, aby mohla eurokomisia správne posúdiť dodržanie kritérií stanovených vo všeobecnom nariadení o skupinových výnimkách. V nadväznosti na rozsudok Všeobecného súdu Európska komisia vykonáva podrobnejšie vyšetrovanie, aby dôkladnejšie posúdila pomoc poskytnutú spoločnosti Najpi.

Komisia posudzuje najmä to, či v čase poskytnutia pomoci mohla byť spoločnosť Najpi kvalifikovaná ako MSP. Zároveň posúdi, či v čase poskytnutia pomoci boli splnené podmienky stanovené vo všeobecnom nariadení o skupinových výnimkách, najmä pokiaľ ide o hospodárske ťažkosti, keďže za takých okolností by spoločnosť Najpi nebola oprávnená na regionálnu pomoc.

Ak by exekutíva EÚ dospela k záveru, že podpora, ktorú poskytlo Slovensko, nebola oprávnená, musela by posúdiť, či boli splnené podmienky stanovené v usmerneniach o regionálnej pomoci na roky 2007 - 2013.

Konečným užívateľom výhod spoločnosti Najpi je Elemír Tichý, v štatutárnych funkciách sú jeho rodinní príslušníci. Tichý je známym menom. Bol napríklad obchodným partnerom Roberta Kaliňáka, ktorému pomohol “prikryť” podozrivú privatizáciu podniku Kovošrot, ktorú od štátu získal za pre štát nevýhodných podmienok. 

Tichý bol obchodným partnerom taktiež krajského predsedu strany Sieť, ktorý ašpiroval na ministerskú funkciu Tomáša Stoklasu. Cez samotnú Najpi je možné Tichého prepojiť aj so známym obvineným oligarchom blízkym Smeru Jozefom Brhelom. Cez obchodné partnerstvá je možné Tichého spojiť aj s ďalšími ľuďmi blízkymi HZDS a následne Smeru Jurajom Širokým a Vladimírom Poórom.  

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP