Ako dopadla slovenská národná veda: Plavčanove dotácie

Peter Plavčan, ktorý bol stranou SNS v roku 2016 nominovaný do pozície ministra školstva bol pre väčšinu verejnosti neznámou postavou. Zaslúžil sa však o jeden z najrozsiahlejších škandálov so stratou stoviek miliónov eur pre slovenskú vedu.

Odborná komunita v školstve poznala skôr Plavčanovu manželku, ktorá bola známou postavou v zákulisí prideľovania vysokoškolských akreditácií, či financovania školských zariadení. Hoci po nástupe do ministerskej stoličky Peter Plavčan nevystupoval ako problematický člen Ficovho kabinetu číslo tri, vystupoval detsky až roztomilo, či smiešne, ale neškodne, po jeho mandáte zostal v histórii vládnutia zapísaný iba rozsiahlym škandálom. Ten patril rozsahovo a objemovo k tým najväčším, ktoré garnitúra daného obdobia spôsobila.

Išlo o kauzu rozsiahlej defraudácie fondov určených pre vedu a výskum. Namiesto cielených zámerov smerovali k sieti firiem z prostredia organizovaného zločinu, pozadia vládnych strán, či k neznámym vlastníkom. Dôsledkom škandálu bol nakoniec pád samotného ministra, ale aj zastavenie mnohých dotačných schém Európskej únie, o ktoré slovenské školstvo a veda nenávratne prišli.

Išlo o štyri výzvy z operačného programu Výskum a inovácie. Z 300 miliónov eur, ktoré boli určené pre vedu a výskum, nezískali univerzity a prestížne vedecké inštitúcie takmer nič. 0 eur si napriek snahe pripísala napríklad aj Slovenská akadémia vied. Milióny až desiatky miliónov eur naopak získali súkromné firmy, z ktorých mnohé vznikli pár dní pred vyhlásením daných grantových výziev. Často nemali žiadneho garanta výskumu a existovali podozrenia z ich napojenia napríklad na poslancov Slovenskej národnej strany.

Kontrolórov zo slovenských nezávislých inštitúcií, ale aj európskych úradov zarazila aj forma prideľovania dotácií. O miliónových fondoch pre jednotlivé odbory často rozhodovali ľudia, ktorí z daného vedeckého smeru nemali žiadne skúsenosti. Absolútne nefunkčný bol aj audit.

Čítajte aj:

Vláda a TA3 na Slovensku legitimizují českú antisystémovú lobby

Export Ficových oligarchov. Ako sa sponzori Smeru presúvali do Babišovho bezpečia

Slovenské mýto I. Jedna z najvýraznejších káuz pripravila daňových poplatníkov o stovky miliónov eur

Minister Peter Plavčan sa ohradzoval voči kritike médií a opozície. Po zarážajúcom mlčaní, keď napríklad v čase odporu verejnosti odišiel na letnú dovolenku, však nakoniec pri absencii argumentov bol nútený v roku 2017 odstúpiť.

Úrad pre boj proti podvodom (OLAF) Európskej únie prípad vyšetroval a podal slovenským kriminalistom pokyny k ďalším krokom. Tie však žiadne výraznejšie ryby nechytili a verejnosť sa nikdy nedozvedela, kto za prípravou podvodných dotačných programov, zjavne vopred dohodnutých s kriminálnymi poberateľmi, stál. Peter Plavčan čoskoro získal rektorskú funkciu v kontroverznej vysokej škole v Sládkovičove.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb