Akcie Emergent BioSolutions raketovo rastú. FDA schválila jej vakcínu proti opičím kiahňam

Emergent BioSolutions na burze vyskočila za krátky čas o 23 percent. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv schválil vakcínu firmy proti opičím kiahňam.

Táto správa prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu opičích kiahní v Demokratickej republike Kongo a susedných krajinách za stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu.

„Táto rozšírená indikácia pre ACAM2000 prichádza v kritickej dobe, kedy sa globálna zdravotnícka komunita schádza, aby zabezpečila účinnú a súdržnú reakciu na nedávny nárast prípadov mpox (opičích kiahní),“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Emergent Joe Papa.

Vakcína je na trhu aktuálne druhou, ktorá získala schválenie FDA po vakcíne vyvinutej dánskou biotechnologickou firmou Bavarian Nordic. Akcie Emergent BioSolutions aktuálne tento rok vzrástli už o viac ako 270 percent.

Schválenie je založené na údajoch z testovania na ľuďoch a tiež na údajoch z kontrolovanej štúdie na zvieratách, v ktorej sa vakcína ukázala ako účinná pri ochrane pred expozíciou vírusu mpox.

Liečba nazvaná ACAM2000 bola prvýkrát schválená FDA v roku 2007 ako vakcína proti pravým kiahňam zameraná na jedincov považovaných za vysoko rizikové z hľadiska infekcie. Je to primárne vakcína proti pravým kiahňam určená na núdzové použitie v prípade bioterorizmu a je súčasťou zásob vlády USA.

Mpox patrí do rovnakej skupiny vírusov ako kiahne, ale spôsobuje miernejšie príznaky, vrátane horúčky, zimnice a bolestí tela, a väčšinou sa šíri blízkym kontaktom kože na kožu, vrátane pohlavného styku. Ľuďom so závažnejšími príznakmi môžu vzniknúť lézie na tvári, rukách, hrudníku a genitáliách.

Čítajte aj:

Pokračuje odliv amerických investícií z komunistickej Číny. Aktivity tam obmedzuje IBM

Akcie Advance Auto poskočili po tom, čo spoločnosť súhlasila s predajom podniku Worldpac

Riko Sport z Partizánskeho ovládla nemecká Lowa

Globálna epidémia mpoxu v roku 2022 vo viac ako 70 krajinách bola v priebehu niekoľkých mesiacov ukončená, vakcíny a liečba boli dostupné v bohatých krajinách, ale do Afriky sa nedostali takmer žiadne dávky. Vírus sa v Nigérii aj inde šíril z veľkej časti bez povšimnutia, až vyvolal medzinárodné znepokojenie. Odvtedy neustále trápi ľudí v Kongu.

WHO predstavila globálny strategický plán pripravenosti a reakcie na boj proti prenosu choroby z človeka na človeka. Plán vyžaduje finančné prostriedky vo výške 135 miliónov dolárov počas šesťmesačného obdobia od septembra 2024 do februára 2025 na pokrytie nákladov na zabezpečenie a prepravu zdravotníckych produktov a vybavenia a na zvýšenie počtu zamestnancov v postihnutých oblastiach.

Africké CDC vo svojej najnovšej aktualizácii o chorobe uviedlo, že tento rok bolo doteraz hlásených viac ako 21300 podozrivých alebo potvrdených prípadov a 590 úmrtí v 12 afrických krajinách, uviedla agentúra Associated Press.

Viac ako 90 % týchto prípadov je v Kongu. Prípady boli hlásené aj v Thajsku, Švédsku a Pakistane.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP