Pokračuje odliv amerických investícií z komunistickej Číny. Aktivity tam obmedzuje IBM

International Business Machines (IBM) obmedzila svoje operácie v Číne. Je to pripomienka rastúcej vzdialenosti medzi americkou a čínskou ekonomikou.

IBM presúva svoje čínske výskumné a vývojové aktivity do iných zámorských pobočiek, čo sa dotkne viac ako 1000 odborných pracovných miest, uviedol denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na pracovníkov, ktorí sa zúčastnili virtuálneho stretnutia, na ktorom bola táto správa oznámená.

Podľa denníka IBM oznámila niektorým zamestnancom, že pridáva inžinierov a výskumníkov na miestach mimo Číny, vrátane indického Bengaluru.

India je obľúbenou voľbou pre veľké americké technologické spoločnosti, ktoré chcú diverzifikovať časti svojho podnikania mimo Čínu, pričom táto krajina je považovaná za menšie geopolitické riziko. India tiež ťaží zo svojho silnejšieho hospodárskeho rastu a priaznivejších demografických trendov.

Čítajte aj:

Akcie Advance Auto poskočili po tom, čo spoločnosť súhlasila s predajom podniku Worldpac

Riko Sport z Partizánskeho ovládla nemecká Lowa

Cisco prepustí 7% pracovnej sily, nahrádza ju AI

Podnikanie IBM v Číne zasiahla rastúca konkurencia a úrady v Pekingu tlačia čínskych kupcov, aby nakupovali viac od domácich dodávateľov technológií. IBM uviedla, že jej tržby v Číne klesli v roku 2023 takmer o 20 %.

IBM aktuálne ťaží najmä z trendu generatívnej umelej inteligencie. Sťahovanie z Číny by preto nemalo v cenovom vývoji akcií firmy hrať výraznejšiu úlohu. Akcie IBM tento rok vzrástli do doby písania týchto riadkov takmer o 20%. Najlepśím burzovým rokom firmy je však stále rok 2013.

 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP