Cisco prepustí 7% pracovnej sily, nahrádza ju AI

Spoločnosť Cisco Systems svojimi najnovšími štvrťročnými výsledkami prekonala očakávania, vyvolala dopyt súvisiaci s umelou inteligenciou, ale tiež odhalila program reštrukturalizácie.

Softvérová a sieťová spoločnosť vykázala fiškálny čistý zisk za štvrtý štvrťrok 2023 vo výške 2,2 miliardy USD alebo 54 centov na akciu, čo je pokles zo 4 miliardy USD alebo 97 centov na akciu v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Tržby spoločnosti Cisco za toto obdobie dosiahli 13,64 miliardy dolárov, čo je pokles z 15,20 miliardy dolárov o rok skôr. Tržby za produkty klesli o 15 %, zatiaľ čo tržby za služby vzrástli o 6 %.

Cisco tiež oznámila, že prechádza reštrukturalizáciu a očakáva, že v súvislosti s týmto úsilím zaúčtuje odstupné a súvisiace náklady až do výšky 1 miliardy USD. Spoločnosť očakáva, že škrty znížia jej pracovnú silu o 7 %.

Za fiškálny rok, ktorý práve skončil, spoločnosť Cisco zaznamenala 9% nárast tržieb zo softvéru spolu s 15% nárastom príjmov z predplatného softvéru.

Čítajte aj:

Ako na horskej dráhe. Akcie SunPower zaznamenali prudké skoky

Akcie Under Armour rekordne vzrástli a výhľad je ešte lepší

Fond George Sorosa stavil na Apple a Broadcom

„V našom štvrtom štvrťroku sme boli svedkami stabilného dopytu zákazníkov s rastom objednávok v rámci celého podniku, pretože zákazníci sa spoliehajú na Cisco, že prepoja a ochránia všetky aspekty ich organizácií v ére AI,“ uviedol v tlačovom vyhlásení výkonný riaditeľ Chuck Robbins.

Cisco tiež ponúklo investorom pohľad na to, čo môžu očakávať v novom fiškálnom roku, ktorý práve začal. Celoročný výhľad tržieb spoločnosti je 55 až 56,2 miliardy dolárov, zatiaľ čo analytici očakávali 55,58 miliardy dolárov.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP