Export Ficových oligarchov. Ako sa sponzori Smeru presúvali do Babišovho bezpečia

V období okolo roku 2018 bolo na slovenských oligarchoch vidieť nervozitu. Ficova hegemónia mu prerástla cez hlavu a silnel medzinárodný tlak na vyšetrenie početných korupčných káuz, ktoré vlády Smeru úspešne držali v oute prakticky celú dekádu.

Zatiaľ čo na Slovensku prituhovalo, v Česku kráčal vo víťaznom ťažení podobný typ politika ako Fico - Babiš. Aj preto sa nad Českom ako novou domovinou začalo zamýšľať niekoľko z najznámejších oligarchických slovenských mien.

Vysoké dane, sprísňujúca sa podnikateľská legislatíva, ale aj to, ako médiá popisujú ich kontroverzné pozadie a pošramotenú reputáciu pálilo najmä tých podnikateľov, o ktorých bolo v spojitosti s korupciou popísané mnoho, ale nikdy na nich nedosiahla ruka zákona.

S klesajúcimi preferenciami hnutia Roberta Fica nebolo isté, že bude po nasledujúcich voľbách Smer-SD držať štát vo vlastných rukách. Pre mnoho sponzorov išlo o signál, že po viac ako desaťročnej hegemónii, počas ktorej žili z biznisu so štátom a ich praktiky boli nedotknuteľné, prichádza nová doba. Hneď niekoľko z nich na to reagovalo presunom biznisu do Česka.

Niečo podobné sa dialo už skôr počas pádu mečiarizmu. Vtedy za rieku Moravu odišla skupina mecenášov Vladimíra Mečiara, kvôli čomu majú teraz v Česku svoje základne ľudia ako Ladislav Krajňák s Jurajom Kamarásom (CTY Group), Tomáš Chrenek (Agel, Třinecké železiarne), či Ján Moder (Moravia Steel).

Posledná vlna expanzie do Česka sa týkala Ficových sponzorov. Prvým výraznejším bol Milan Fiľo. Jeden z najbližších ľudí expremiéra Fica presídlil skupinu Eco-Invest z Bratislavy do Prahy koncom roka 2016.

Od presťahovania smerujú všetky aktivity jeho skupiny do Česka. Skupina napríklad budovala závod na výrobky z dreva a papierenskú výrobu v Štetí. Firma výrazne zvýšila aj obchodné aktivity na potravinárskom trhu. Vtedy štvrtý najbohatší Slovák spojil českú a slovenskú časť skupiny Eco-Invest. Vznikla tak Eco Investment Group.

Či Fiľo videl v Česku iba trhové výhody možno pochybovať. Je totiž známe, že na Slovensku bojuje v dlhoročnom spore s bývalými zamestnancami. Eco-Invest v minulosti sprivatizoval 67 percent akcií štátnej papierenskej firmy SCP Ružomberok. Podľa občianskeho združenia Ružomberský papier Fiľo nevydal zamestnancom 15 percent akcií, k čomu sa mal v privatizačnej zmluve zaviazať. Poslanci aj aktivisti rozbehli niekoľko súdnych sporov a aj v čase písania týchto riadkov tlačia na ministerstvo hospodárstva, aby nárok zamestnancov raz a navždy vyriešilo. Vláda totiž dlhé roky privatizačnú zmluvu na základe dohody s investorom utajovala.

Podľa Fiľovej investičnej skupiny je nárok zamestnancov iba právnym atakom ľudí, ktorí boli s privatizáciou spojení a chcú z nej vytĺcť nový kapitál. Slabnúca pozícia partnerov v politike však zvyšovala obavy z budúcnosti. Fiľove firmy boli navyše opakovane mediálne kritizované za nadmerné zákazky od štátu.

Oligarcha v biznise so štátom začínal ešte v deväťdesiatych rokoch podporou HZDS Vladimíra Mečiara. Prvý kapitál mal podľa svojho tvrdenia zarobiť na obchode s nerastnými surovinami. Od doby, keď sprivatizoval papierenskú skupinu, pod ktorú patrí asi 50 podnikov sa však tešil nezvyčajnej dotačnej podpore. Tá sa zvýšila v čase, keď sa k moci dostal Fico. Fiľo pritom údajne patril medzi jeho najvýznamnejších sponzorov. Manažéri Milana Fiľa sa dokonca objavili vo vysokých štátnych funkciách.

Fiľo okrem iného kúpil pražské muzikálové divadlo Hybernia, kde sa rád staval do role mecenáša umenia. Na gýčovité zábavné akcie pozýval aj českú politickú smotánku, neraz sa tešil spoločnosti Andreja Babiša s manželkou. Fiľo sponzoroval kampane Miloša Zemana, za čo ho v Česku neobišlo štátne vyznamenanie tejto hlavy štátu.

Čítajte aj: 

Slovenské mýto I. Jedna z najvýraznejších káuz pripravila daňových poplatníkov o stovky miliónov eur

Slovenské mýto II. Ani Matovič s Hegerom sa nevymanili z oligarchického zajatia

Jednofarebná Ficova vláda, alebo ako sa po Mečiarovi vybudoval Ficov systém II

Podobný je osud ďalšieho z kľúčových sponzorov Smer-SD Vladimíra Poóra. Novým akcionárom Poórovej firmy City-arena PLUS sa stala česká firma EMX Plus CZ1, ktorú ovládala ďalšia spoločnosť EMX Plus Holding. Jej vlastníkom mala byť zase slovenská firma Euro MAX Slovakia Plus. Táto spoločnosť patrila Vladimírovi Poórovi. Išlo o predzvesť, že Poór dvíha spod Tatier kotvy. Neskôr sa potvrdilo, že sa do Prahy presúva nielen biznisovo, ale do stovežatej sa tiež sťahuje.

Vladimír Poór je osobným priateľom Roberta Fica. Darilo sa mu najmä v strojárstve, kde jeho firmy dodávajú vagóny pre štátne železničné firmy. Majiteľ futbalového Spartaka Trnava však získal aj dotáciu na výstavbu futbalového štadióna v Trnave. Ficova vláda odsúhlasila 13 miliónov eur, Poór si však k štadiónu postavil aj nákupné centrum. Podľa publikácie Vlastnou hlavou profitoval aj z peňazí, ktoré pridelilo ministerstvo školstva Vysokej škole v Sládkovičove. Poórova firma CellQoS tam mala dodať predražené počítače.

Peniaze do Česka presúval aj samotné jadro Smeru - Juraj Široký, ktorý bol označovaný za jedného zo zakladateľov strany. Česká spoločnosť Helston Investments získala 25. júla 2016 takmer 30-percentný podiel v Širokého Váhostave, ktorý prevzala od novozélandskej schránkovej firmy Beacon Holdings. Ukázalo sa, že aj Helston ovláda Široký, čo dlho utajoval.

Zaujímavosťou je, že všetci migrujúci oligarchovia patria do skupiny, ktorá prešla na podporu Roberta Fica z HZDS Vladimíra Mečiara. Zatiaľ čo Široký, či Fiľo hnutie sponzoroval, Kamarás bol počas prvej Mečiarovej vlády členom prezídia Fondu národného majetku, Krajňák bol na kandidátke HZDS a sedel v dozornej rade Slovenského plynárenského priemyslu. Vladimír Poór bol dokonca krajským predsedom Mečiarovej strany.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb