Slovenské mýto II. Ani Matovič s Hegerom sa nevymanili z oligarchického zajatia

Ani viac ako desaťročné pre štát nevýhodné vyberanie mýta na Slovensku neprinieslo zmenu a žiadna z garnitúr Roberta Fica, Ivety Radičovej či Petra Pellegriniho zásadne nezlepšila parametre spolupráce s dodávateľom systému.

Zmenu po roku 2020 sľubovala vláda Igora Matoviča, nasledovaná takmer totožným kabinetom Eduarda Hegera. Hoci bola rekonštrukcia mechanizmu výberu mýta rétoricky jasne akcentovaná, aj kabinet, ktorý striedal vlády Smeru narazil na silné lobistické tlaky. Tie boli vyvolané okrem iného údajne aj tým, že rezort dopravy dostal po voľbách do rúk Boris Kollár a jeho hnutie Sme rodina, kde mnoho členov bolo prepojených s biznisom a bývalými štruktúrami. Viedlo to k nejasným odkladom a netransparentným procesom vo vnútri ministerstva.

Hlavným problémom mýtneho systému pod Tatrami je fakt, že bol ako celok od technickej infraštruktúry až po softvér v rukách súkromného dodávateľa. Všetky investície pritom hradil štát a európske zdroje. Diaľničná spoločnosť koncom roka 2022 rezignovala na riešenie tohto stavu a jednania so súkromným dodávateľom. Uplatnila opciu na základe ktorej bol mechanizmus prevádzky systému predĺžený o ďalší rok.

Medzitým sa spustili analýzy a testy otvorené ďalším dodávateľom, ktorí mali preukázať, že by vybudovali pre štát výhodnejší prevádzkový systém. Najvyšší kontrolný úrad kritizoval, že štát nemá jasnú odpoveď na to, ako to bude s výberom mýta ďalej. Poukázal tiež na to, že štát nevyužil niekoľko zmluvných možností, ako mýto zaistiť na ďalších päť rokov a tiež znížiť podiel vyplatenej provízie pre SkyToll.

Výnos prevádzky mýtneho systému za obdobie 2010 až 2021 dosiahol podľa analýzy kontrolného úradu 2,25 miliardy eur bez DPH. Viac ako polovicu pohltili náklady na vybudovanie a následne prevádzku systému. Diaľničná spoločnosť z vybraného mýta inkasovala iba 36–39 percent. Správca diaľnic nakoniec pripravil novú súťaž na nové mýto. Podľa protikorupčných organizácií a kontrolného úradu však podmienky súťaže pripravil opäť pre štát nevýhodne a diskriminačne voči časti záujemcov o účasť v tendri.

Výsledkom súťaže, do ktorej boli pripustení traja záujemcovia bolo víťazstvo konzorcia SkyToll (doterajšieho dodávateľa) a CzechToll. Slovenské mýto teda malo podľa diaľničiarov zostať v rukách rovnakých majiteľov ako tomu bolo od roku 2012.

Čítajte aj: 

Slovenské mýto I. Jedna z najvýraznejších káuz pripravila daňových poplatníkov o stovky miliónov eur

Gabčíkovo. Gigantický projekt je pýchou so škandálmi

Jednofarebná Ficova vláda, alebo ako sa po Mečiarovi vybudoval Ficov systém II

Podmienky nového mýtneho tendra síce mali znížiť podiel koláča vybraného mýta, ktorý prehltne súkromný dodávateľ, avšak neštandardne štedrá odmena v ňom zostala. Nevýhodnosť nie je potrebné hľadať iba v porovnaní s ukážkovými štátmi. Napríklad český výber mýta, ktorý je tiež kritizovaný je pre štát lacnejší a výhodnejší ako na Slovensku. Český štát si navyše zmluvne zaviazal aj pridané služby ako kontrolu mýta, Slováci vo vysúťaženom balíku ani druhýkrát kontrolu nezískali.

Víťazné konzorcium navyše ponúklo tretinovú sumu projektu oproti tomu čo predpokladala diaľničná spoločnosť. Správca diaľnic teda buď nadhodnotil očakávanú hodnotu, alebo konzorcium ponúklo nereálnu cenu. Tak SkyToll ako aj CzechToll patrí do siete firiem prepojených so skupinou PPF. Väčšinu práce na mýte však podľa zmlúv vykonáva ďalšia firma TollNet, ktorej odteká takmer 80 percent všetkých príjmov. Firma je opäť vlastnená neprehľadne, ale pri jej dokumentácii figurujú rovnaké mená – napríklad notárky – ako v spoločnosti SkyToll.

Celý mýtny tender 2 je obrastený neznámymi dodatkami a dvojznačnými zmluvnými formuláciami. Nielen preto sa proti podpisu zmluvy s novým víťazom postavili kontrolné úrady aj protikorupčné organizácie. Zatiaľ čo Hegerova a neskoršia úradnícka vláda na ich tlak zareagovala odkladom podpisu zmluvy s víťazmi súťaže, v čase písania týchto riadkov nie je známe, ako sa k projektu postaví Ficova vláda číslo 4. Tá sa netají zámermi kontrolné úrady, ktoré zákazku kritizovali oslabiť a atakuje tiež mimovládny sektor.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb