Gabčíkovo. Gigantický projekt je pýchou so škandálmi

Výstavba priehrady a vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorá produkuje takmer desatinu spotreby celého Slovenska bola v krajine pod Tatrami najznámejším verejným projektom.

Od začiatku vzbudzovala kontroverzie. Výrazne zasahovala do života obcí južne od Bratislavy, narušila vzťahy s Maďarskom a položila základy pre sériu právnych súbojov a korupčných káuz.

O projekte bolo rozhodnuté ešte za bývalého režimu. Malo ísť o rozsiahlu vodnú nádrž slúžiacu Slovensku i Maďarsku. Po páde režimu však Maďari práce zastavili, mohli totiž otvorene hovoriť o tom, že projekt ponúkal viac výhod pre Slovensko a neblaho zasiahne do života ľudí v pohraničí. Nepomohla ani nacionalistická rétorika nastupujúcich slovenských politikov.

Slovensko jednostranne rozhodlo o výstavbe projektu na slovenskej strane a v októbri 1992 bol Dunaj pri obci Čunovo odklonený z koryta. Vyschlo preto niekoľko oblastí v okolí, ktoré ponúkali unikátne prírodné zóny, čo pobúrilo ekologických aktivistov. 

V rámci presmerovania vody z Dunaja muselo byť zaplavených niekoľko obcí a obyvatelia susedných obcí v pohraničí stratili pôvodné vzájomné infraštruktúrne prepojenie. Kritika zo strany Maďarska stíchla až potom, čo medzinárodný súd v Haagu v roku 1997 potvrdil, že zmluva z roku 1977 je platná a tak Slováci mohli projekt dostavať.

Čítajte aj:

Jednofarebná Ficova vláda, alebo ako sa po Mečiarovi vybudoval Ficov systém I

Krátka vláda Ivety Radičovej. Neuniesla bremená spolustranníkov

Ficova prvá vláda. Hegemón slovenskej politiky už začínal kauzami

Korupčný mechanizmus však pripravil štát o výrazné financie. Obchádzanie ekologických pravidiel a následná sanácia tohto stavu niečo stála a na súdnych sporoch dobre zarábalo niekoľko právnikov. Zrejme najzreteľnejším bol superkauf advokátov, ktorí počas Ficovej vlády zastupovali štát v spore so Slovenskými elektrárňami a ich hlavným akcionárom Enelom.

Robert Fico chcel podiel Enelu v Gabčíkove vrátiť do rúk štátu. Enel sa odvolával, že mu používanie prináleží na základe predošlej zmluvy o prenájme diela. Štát svoj boj so súkromníkom vyhral a získal podiel v zárobkovom projekte späť. Dobrú správu však pokazilo neskoršie zistenie, že za tento právny úspech štát zaplatil advokátskej kancelárii Radomíra Bžána odmenu 69 miliónov eur. 

Po tlaku médií a verejnosti došlo mimosúdne k dohode štátu so Bžánom na znížení odmeny k úrovni 17,5 milióna eur. Polícia potom zastavila vyšetrovanie toho, kto za rekordnú odmenu zodpovedal.

Okolo vodného diela sa naďalej vynárajú rôzne kauzy a podozrenia. Známe je napríklad predraženie zákazky na čistenie vodnej nádrže. Bývalá námestníčka ministerstva spravodlivosti neskôr vypovedala, že sa jej prostredníctvom Ficov minister hospodárstva pokúsil podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu, aby v spore s Enelom o Gabčíkovo rozhodla v prospech štátu.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb