Ficova prvá vláda. Hegemón slovenskej politiky už začínal kauzami

V rokoch 2006-2010 vládla na Slovensku prvá vláda Roberta Fica. Ten ju zložil ešte s Vladimírom Mečiarom, ktorého podporu napriek proklamovanej rivalite získal výmenou za garancie beztrestnosti a niekoľko dôležitých postov v oblasti spravodlivosti a vnútra.

Už začiatok Ficovej - zatiaľ dve dekády trvajúcej cesty na špičke slovenskej politiky - priniesol niekoľko vážnych káuz. Väčšina z nich nie je vyriešená dodnes a aj vďaka tomu sa začala budovať “teflónová” povesť Roberta Fica. 

Veľký Slavkov

Jednou z prvých príhod Ficovej dlhej vládnej kariéry bola kauza Veľký Slavkov, ktorá sa však týkala skôr jeho koaličného partnera - Mečiarovho HZDS. Vtedajší námestník Slovenského pozemkového fondu v tichosti podpísal prevod lukratívnych parciel vo Veľkom Slavkove skupine reštituentov. Ako sa neskôr ukázalo, ich nárok bolo možné rozporovať. Ešte väčším problémom však bolo, že títo reštituenti obratom prepredali získané pozemky skupine podnikateľov blízkych HZDS. Podľa policajných odhadov štát prevodom pozemkov prišiel o zhruba 1,5 miliardy slovenských korún.

Tunelovanie vojenského spravodajstva

Nielen z hľadiska ekonomického, ale aj bezpečnostného bola kauza tunelovania vojenského spravodajstva, teda slovenskej vojenskej rozviedky jednou z najvážnejších. Aj keď to zjednodušujeme výrazom kauza, neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že išlo o mechanizmus, ktorý z rozpočtu spravodajstva vyvádzal peniaze takmer desať rokov. Prvé podozrenia začali na verejnosť presakovať okolo roku 2013 a ukazovali na dianie od roku 2008.

Vojenské spravodajstvo malo za štátne peniaze napríklad rekonštruovať vlastné nehnuteľnosti. Tie potom následne označovalo za nepotrebné a predávalo ich súkromným osobám blízkym vedeniu spravodajstva. Ďalšie podozrenia sa týkali fiktívnych, či umelo nadsadených faktúr za dodávky tovaru a služieb.

Za krátkej vlády Ivety Radičovej sa podozrenia začali vyšetrovať, po jej páde to však čoskoro skončilo nepreukázaním trestného činu. Rozbehlo sa naopak vyšetrovanie postáv, ktoré o tunelovaní hovorili a vyšetrovali ho. Tieto podozrenia sa v neskoršom vyšetrovaní preukázali ako vykonštruované.

Ako sa ukázalo v neskoršom vyšetrovaní, mechanizmus tunelovania nekončil. Polícia v roku 2023 pripravila obvinenia 16 osôb, ktoré mali v rokoch 2013-2020 zo spravodajstva vytunelovať 74 miliónov eur.

Sociálne podniky

Pomerne cynicky vyznieva kauza týkajúca sa podpory sociálnych podnikov. Prvá Ficova vláda ich zriadenie podporila z Európskeho sociálneho fondu. Ako sa ukázalo, za ôsmimi podporenými sociálnymi podnikmi stáli predstavitelia Ficovho Smeru.

Ministerka sociálnych vecí za Smer Viera Tomanová však za kauzu pred súdmi neskončila a po dlhej mediálnej obrane kritiku ustála.

Čítajte aj:

Príbeh Dušana Kováčika, alebo kam až dosiahla korupcia na Slovensku

Hra o elektrinu. Ako sa privatizovali Slovenské elektrárne

Kontakty, biznis, ale aj nábor agentov. Kto z českej a slovenskej elity študoval na MGIMO?

Rekonštrukcia Bratislavského hradu

V roku 2008 predstavitelia Smeru rozhodli o projekte masívnej rekonštrukcie Bratislavského hradu. Dominanta hlavného mesta, okolo ktorého sídlia významné štátne inštitúcie rekonštruoval Váhostav sponzora Smeru aj HZDS Juraja Širokého. Zákazka nacenená na 39,8 milióna eur sa nakoniec predražila viac ako dvojnásobne na 86 miliónov eur.

Tipos

Ďalším projektom korupčníkov okolo prvej Ficovej vlády bolo vyvádzanie peňazí zo štátnej lotérie Tipos, ktorá spadala pod rezort ministerstva financií pod vedením Jána Počiatka zo Smeru. Senát Najvyššieho súdu, ktorý bol pod vplyvom Štefana Harabina rozhodol, že Tipos využíva know-how losovacej lotérie Športka neoprávnene. Odškodnenie 66 miliónov eur nariadil súd vyplatiť neznámej cyperskej schránke Lemikon Limited. Ministerstvo sa voči rozhodnutiu súdu nijako nebránilo a Lemikonu vyplatenie odškodnenia prisľúbilo.

Po vyplatení prvej splátky 16 miliónov eur premiér Fico s ministrom Počiatkom zareagovali na tlak verejnosti, protikorupčných organizácií a médií a ďalšie preplácanie zastavili. V ďalších rokoch sa však stále ako bumerang vracajú pokusy zástupcov spoločnosti dosiahnuť ďalšie preplatenie. Podozrenia existujú aj okolo toho, kto za firmou stojí. Tá totiž sídlila na rovnakej adrese ako schránka Thunderbite Holdings Limited, za ktorou sa objavila skupina J&T.

Hlas podobný Ficovi

V roku 2010 niektoré médiá písali a zverejnili uniknutú nahrávku ešte z roku 2002 „s hlasom podobným Ficovi“. Ten sa na nahrávke chválil tým, že pre stranu SMER zohnal od sponzorov celkovo 75 miliónov korún. „Zaistil som a to tu môžem povedať, dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, budúci rok asi 40 plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich vlastnou hlavou,“ povedal na nahrávke. Fico poprel, že šlo o jeho hlas. Kauzu preverovali aj vyšetrovatelia, ale prokuratúra dospela k názoru, že „skutok sa nestal“. Dodnes ide o jedno z triumfálnych tutlaní podozrenia okolo Roberta Fica pričom v mediálnych výstupoch tu a tam na medializáciu kauzy odkazuje, čím vyjadruje novinárom posmech.

Popolček

Aby v tom neboli nominanti a blízki ľudia SMERu v kauzách sami, nezaháľal ani Ficov koaličný SNS. Jeho minister životného prostredia Viliam Turský, ktorý bol vo funkcii iba pár mesiacov po tom, čo musel vystriedať kolegu Jána Chrbeta, odvolaného pre emisnú kauzu, podpísal pre štát nevýhodnú zmluvu na likvidáciu popolčeka zo slovenských elektrární. Vybral firmu Eco Krupina, aj keď ponúkla o 27 miliónov eur vyššiu cenu zákazky ako konkurenčné firmy. Viedlo to ku kritike, verejnému tlaku a nakoniec odobratiu celého rezortu strane SNS.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb