Vláda a TA3 na Slovensku legitimizují českú antisystémovú lobby

Vládni politici operujú výsledkami prieskumov agentúry Sanep, ktoré si objednáva televízia TA3. Agentúra je dvorným mediálnym partnerom antisystémových strán v Česku a mediálnym partnerom ultrapravicového populistu Tomia Okamuru.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas), ale aj ďalší vládni predstavitelia navzdory ich obvykle nenávistnej rétorike voči prieskumným agentúram, na prelome mája a júna 2024 opakovane citujú výsledky prieskumov agentúry Sanep. Zrejme preto, že hlavne jeden z prieskumov agentúry hovorí o tom, že až 56,3 % opýtaných si myslí, že za atentát na premiéra Roberta Fica môže organizovanie protivládnych demonštrácií, ešte viac obviňuje priamo opozičných politikov. To koreluje s opakovaným obviňovaním opozície zo strany vládnych politikov. 

Prieskumy agentúry Sanep začala objednávať televízia TA3. V mnohých iných médiách výsledky preberajú so stručným konštatovaním, že ide o agentúru z Česka. 

Pre ľudí skúmajúcich antisystémové politické vplyvy, či vplyvy Ruska na českú politickú scénu je značka Sanep známa. A to hlavne pre partnerstvo s ultrapravicovým populistom Tomiom Okamurom, ktorý je zas partnerom slovenských politických subjektov ako SNS.  

Tomio Okamura stavil pri založení svojho politického projektu Úsvit a následne SPD najmä na spoluprácu s PR lobby a mediálnymi spoločnosťami zameriavajúcimi sa na alternatívny obsah. Alternatívny nie v umeleckom slova zmysle, ale v zmysle nerešpektovania etických princípov žurnalistiky.

Dôležitým finančným a propagačným partnerom xenofóbnych hnutí bola a je aj výskumná agentúra Sanep. Agentúra, za ktorou stojí dlhodobý obchodný partner hnutia SPD (Sloboda a priama demokracia) Jan Fulín, patrí medzi najaktívnejšie prieskumové politologické spoločnosti v Českej republike. Výsledky však nesedia s výsledkami iných známych agentúr a operuje nimi hlavne samotný Okamura, či ďalší antisystémoví politici. 

Grafy od Sanepu tak vďaka atraktivite oznámenia končia v rôznych bulvárnych, ale niekedy aj serióznych správach. Pred voľbami je firma pravidelne kritizovaná, že nahráva vybraným subjektom. Nerozhodnutých voličov podľa kritiky odborníkov často motivuje premrštenými výsledkami vybraných kandidátov a opačne - znižuje čísla ich politickej konkurencie. To možno dosiahnuť nastavením metodiky prieskumu tak, aby zodpovedal určitej vzorke ľudí, či prispôsobením anketovej otázky tak, aby odpovedajúceho motivovala odpovedať negatívne voči určitej možnosti a kladne v prospech inej možnosti.

Sanep spoločne s agentúrami Focus, Médea a Phoenix nedodržiavali pravidlá českého Združenia agentúr pre výskum trhu a verejnej mienky. To preto samo opakovane varovalo pred praktikami agentúry Sanep, ktorá je partnerom Slobody a priamej demokracie.

Združenie okrem iného kritizovalo, že Sanep pre výskumy používa málo spoľahlivé internetové dotazníky, ktoré možno ľahko zmeniť, či ovplyvniť ich zásah. Potvrdené sú aj prípady prieskumov, pri ktorých bol neobjektívne ovplyvňovaný kmeň respondentov.

Čítajte aj: 

Export Ficových oligarchov. Ako sa sponzori Smeru presúvali do Babišovho bezpečia

Slovenské mýto I. Jedna z najvýraznejších káuz pripravila daňových poplatníkov o stovky miliónov eur

Slovenské mýto II. Ani Matovič s Hegerom sa nevymanili z oligarchického zajatia

Prečo je agentúra ochotná riskovať svoje meno si možno domýšľať na základe pohybov z účtu Slobody a priamej demokracie. Peniaze zo strany Tomia Okamury prúdia k skupine firiem, spájanej práve so Sanepom. Ďalšia firma majiteľa prieskumovej agentúry - Jana Fulína - Play Net napríklad zinkasovala od Okamurovej strany za nejasne popísané PR služby tesne po voľbách 7,4 milióna korún.

V spoločnosti Play Net je členom predstavenstva Radomír Pekárek. Ten v roku 2009 kandidoval na post generálneho riaditeľa Českej televízie. Sľuboval rozsiahle škrty najmä publicistických a spravodajských programov. Potom vlastnil konšpiračný portál prvnizpravy.cz.

Na peniaze spoločnosti, ktorá obchoduje s SPD dohliadala v dozornej rade aj Daniela Tománková, ktorá okrem podnikania v ezoterike pôsobí aj v ďalších firmách ovládaných Janom Fulínom. Ďalším členom dozornej rady bol Oldřich Zajíc, ktorý bol šéfom agentúry Sanep.

Jan Fulín ovládal Play Net prostredníctvom spoločnosti Astro Capital. Z hľadiska Astro Capital môže byť pre prepojenie s Tomiom Okamurom zaujímavý fakt, že časť akcií firmy je vo forme takzvaných kmeňových akcií na meno. Ich majiteľ má právo na vyplácanie dividendy, môže však zostať v anonymite. Keď sa rozpadal prvý úspešný politický projekt Okamuru - Úsvit - jeho spolustraníci ho obviňovali, že formou faktúr za PR služby vyvádza z pokladnice strany peniaze. 

Agentúra Sanep zohrala významnú úlohu pri úspechu Tomio Okamuru v počte vystúpení na kontroverznej TV Barrandov Jaromíra Soukupa. Keď Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie v Česku vyšetrovala, prečo sa tváre SPD opakujú na obrazovkách TV Barrandov neprimerane často, televízia argumentovala, že hostí vyberá podľa ich aktuálnych pozícií v predvolebných prieskumoch, pričom využívala prieskumy Sanepu. Jan Fulín a Radomír Pekárek v minulosti spoluvlastnili TV Barrandov a vplyv na obsah si udržali aj po nástupe Jaromíra Soukupa. 

Podnikanie antisystémových podnikavcov a Tomia Okamuru mapuje ekniha Tomáša Lemešaniho Politika s.r.o.. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP