Akcie Faraday Future koncom mája padajú. Hrozí im vyradenie z burzy

Akcie Faraday Future koncom mája padajú. Hrozí im vyradenie z burzy

Akcie startupu elektrických vozidiel Faraday Future klesli za jeden deň o 40 %. Pokles prišiel po tom, čo spoločnosť oznámila čísla za rok 2023.

Spoločnosť zarobila 800-tisíc amerických dolárov a utratila 432 miliónov dolárov. Hotovosť na konci roka 2023 predstavovala 4 milióny dolárov. Spoločnosť mala k 23. máju 2024 v hotovosti asi 5 miliónov dolárov.

Čísla za prvý štvrťrok firma zatiaľ nezverejnila. Akcie Faraday čelia vyradeniu z burzy Nasdaq, pokiaľ nebudú schopné dohnať požiadavky na podávanie správ.

Výsledky vykresľujú obraz začínajúceho podniku, ktorý sa snaží získať dostatok peňazí na výrobu áut. Vedenie stiahlo svoj plán výroby na rok 2024. V novembri 2023 Faraday uviedla, že plánuje v roku 2024 vyrobiť tisíc vozidiel „v závislosti od dostupnosti potrebného kapitálu“.

Čítajte aj:

Švajčiari predali Apple. Nakupujú Virgin Galactic

Novo Nordisk boduje s liečivom Ozempic. Potvrdzuje pozitívne odhady pre farma a biotech akcie

Malé územie v Pacifiku horí. A ovplyvňuje ceny burzy

Faraday doteraz vyrobila iba 11 hotových vozidiel. Aj keď vývoj hodnoty akcií ukazuje brutálny prepad, pri podobných startupoch ide o pomerne častý scenár. Tesne predtým hodnota naopak výrazne rástla. Všetko závisí od správ z vývoja a výrobných plánov.

Akcie firmy a podobných projektov sú výrazne shortované, čo znamená, že značnú časť ich akcií dostupných na obchodovanie si požičali a predali investori stávkujúci na pokles cien akcií. Keď silne shortované akcie začnú rásť, môžu byť náchylné k ziskom, ktoré sa priživujú samotné na sebe, pretože predajcovia sa nakrátko ponáhľajú, aby pokryli svoje stávky. Tento vzorec bol súčasťou dôvodu rastu akcií podobných titulov v čase pandémie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP