Švajčiari predali Apple. Nakupujú Virgin Galactic

Švajčiarska centrálna banka predala akcie Apple, Lucid a Shopify. V prvom štvrťroku naopak zvýšila svoj podiel vo Virgin Galactic.

Švajčiarska národná banka v prvom štvrťroku znížila svoje investície do akcií Apple, znížila pozície v Lucid Group, Shopify a kúpila ďalšie akcie Virgin Galactic Holdings. Banka zverejnila obchody v správe Komisii pre cenné papiere.

Banka odmietla svoje investičné zmeny komentovať. Aktíva Swiss National Bank predstavovali na konci roka 2023 869 miliárd dolárov, čo je o 95 miliárd dolárov menej ako rok predtým. Podľa jej tvrdenia „predovšetkým kvôli predajom v cudzej mene“.

Akcie Applu v prvom štvrťroku klesli o 11 %. Nedávno sa akcií firmy zbavila aj skupina Berkshire. V druhom štvrťroku 2024 však akcie zatiaľ (27.5.2024) vzrástli o 11 %.

Apple začiatkom mája 2024 oznámila silný prvý štvrťrok a rozšírila svoj program spätného odkúpenia akcií o 110 miliárd dolárov. Niektorí investori a spotrebitelia boli sklamaní, že Apple ukončil svoj program na konštrukciu auta a že Xiaomi, čínskemu rivalovi v oblasti smartfónov a spotrebnej elektroniky, sa ho podarilo vyrobiť.

Švajčiarska národná banka predala v prvom štvrťroku 4,9 milióna akcií spoločnosti Apple, aby znížila svoju investíciu na 44 miliónov akcií.

Čítajte aj:

Novo Nordisk boduje s liečivom Ozempic. Potvrdzuje pozitívne odhady pre farma a biotech akcie

Malé územie v Pacifiku horí. A ovplyvňuje ceny burzy

Berkshire Hathaway s výraznou investíciou v poisťovníctve

Banka predala aj milión akcií Lucid. Neuspokojivá strata za prvý štvrťrok poslala akcie Lucid na začiatku tohto mesiaca dole. Ford Motor práve najal bývalú finančnú riaditeľku Lucidu Sherry House, ktorá sa stane jej novou finančnou riaditeľkou na začiatku roka 2025. House predtým pracovala vo Waymo - časti spoločnosti Alphabet pre samoriadiace vozidlá. Akcie spoločnosti Lucid klesli v prvom štvrťroku 2024 o 32 % av druhom zatiaľ klesli o 2,5 %.

Akcie Shopify v prvom štvrťroku klesli o 1 % a v druhom zatiaľ o 26 %. Akcie e-commerce platformy sa začiatkom tohto mesiaca zosypali po tom, čo Shopify varovala pred pomalším rastom tržieb a užšími maržami v aktuálnom štvrťroku. Finančný riaditeľ Jeff Hoffmeister poznamenal, že americkí nakupujúci sú odolní, ale výhľad zahŕňa silnejší dolár a miernejšie výdavky v Európe. Švajčiarska národná banka predala 270500 akcií Shopify.

Švajčiarska centrálna banka kúpila v prvom štvrťroku 2024 62400 ďalších akcií Virgin Galactic, aby zvýšila svoju investíciu do firmy zaoberajúcej sa vesmírnou turistikou na 749800 akcií.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP